رفتن به محتوای اصلی

Rusya, Mollaların terör eğitimi verdiği Mehdi Shukurov’u Azerbaycan’a iade etti

Rusya, Mollaların terör eğitimi verdiği Mehdi Shukurov’u Azerbaycan’a iade etti
İran rejimi tarafından terörist saldırılar gerçekleştirmesi amacıyla eğitilen ve Rusya tarafından yakalanan Azerbaycan vatandaşı Mehdi Shukurov’un Azerbaycan makamlarına teslim edildiği bildirildi.
posted onJuly 29, 2020
noدیدگاه

Rus TASS haber ajansı, İran rejimi tarafından terörist saldırılar gerçekleştirmesi amacıyla eğitilen ve Rusya tarafından yakalanan Azerbaycan vatandaşı Mehdi Shukurov’un Azerbaycan makamlarına teslim edildiğini duyurdu.

Azerbaycan basınında da çıkan haberlere göre Azerbaycan makamlarının isteği üzerine Rusya, İran'da terör eğitimi almakla suçlanan Shukurov’u 28 Temmuz’da (dün) Azerbaycan’a teslim etti.

Haberlere göre Rusya Federasyonu Başsavcılığı, Azerbaycan güvenlik birimleri tarafından aranan Azerbaycan vatandaşı Mehdi Shukurov'un cezai kovuşturma için teslim edildiğini açıkladı.

Shukurov'un 2016'da İran'a geçtikten sonra İran rejimi tarafından ateşli silahlar, patlayıcılar ve diğer terör tekniklerinin uygulanması konusunda eğitim aldığı, bunların yanı sıra İran rejimine bağlı yasadışı silahlı bir gruba katıldığı suçlamalarıyla yargılanacağı belirtildi.

Katıldığı silahlı grubun isminin verilmediği haberlerde, Shukurov’un İran’da aldığı eğitimden sonra Rusya'ya gittiği, burada Rus güvenlik güçleri tarafından yakalandığı, yakalandığının Azerbaycan güvenlik birimlerine iletilmesi ardından da Azerbaycan’ın Shukurov’un iadesini talep ettiği aktarıldı.

Konuyla ilgili haberlerin detay bölümlerinde 2016’da Azerbaycan’ın Gence kenti Belediye Başkanı’a yönelik gerçekleştirdiği suikastın ardından yakalanan Yunus Safarov isimli bir teröristin de suikastten önce İran’ın Kum kentinde 8 ay kaldığı belirtildi.

Gence kenti Belediye başkanı ve korumasını öldüren Safarov’un İran’da 8 ay geçirdikten sonra askeri eğitim için Suriye’ye gittiği aktarıldı.

Yusuf Safarov'un “Azerbaycan Müslümanlar Birliği” adlı bir örgüt kurmayı amaçladığı ve Azerbaycan’da bir İslam devleti kurmak için Azerbaycan yönetimine karşı bir ayaklanma zemini hazırlamak amacıyla suikast planları yaptığı da belirtildi.