رفتن به محتوای اصلی

ABD, Yunanistan’ın Türkiye sınırına yakın bölgesinde askeri üs kurdu

ABD, Yunanistan’ın Türkiye sınırına yakın bölgesinde askeri üs kurdu
ABD, Yunanistan’ın Türk devleti sınırına yakın bölgesindeki Alexandroupoli’de deniz ve hava güçleri için askeri üs kurdu. ABD üssü yapılan resmi törenle açıldı.
posted onJuly 28, 2020
noدیدگاه

ABD yönetimi, Yunanistan’ın Türk devleti sınırına yakın bölgesindeki Alexandroupoli’de deniz ve hava güçleri için askeri üs kurdu. ABD askeri üssü yapılan resmi törenle açıldı.

Açılış töreninde 101. ABD Hava İndirme Tümeni’ne ait Skorsky helikopterler ile askeri araçlar ve mühimmat indirildi.

Törene, Yunan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, ABD’nin Atina Büyükelçisi Goeffrey Pyatt ve Alexandroupoli’de konuşlu Yunan 12. Mekanize Piyade Tümeni askeri komutanları katıldı.

Üsse getirilen helikopterlerin pilotların eğitimi için daha sonra Romanya’da bulunan ABD hava kuvvetleri askeri üssündeki eğitim alanına uçtuğu, eğitimlerin ardından helikopterlerin tekrar Yunanistan’a geri gelecekleri bildirildi.

Türk devletinin Yunanistan karasularında yasa dışı petrol ve gaz arama faaliyetleri çerçevesinde sondaj çalışmalarına başlaması Yunanistan ile büyük bir gerginlik yaşamasına sebep olmuştu.

Başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Birleşmiş Milletler (BM) Türk devletinin bu sondaj faaliyetlerini kınamış ve yasa dışı ilan etmişti.

ABD ve Yunanistan deniz kuvvetleri geçtiğimiz günlerde Doğu Akdeniz’de deniz tatbikatı gerçekleştirmiş, bu tatbikat Türk devletinin tepkisine neden olmuştu.

Yunanistan ile deniz tatbikatı ve bu askeri üssün açılmasının ABD yönetiminin Türk devletine, Doğu Akdeniz’de gerginliklere neden olan faaliyetlerine karşı bir mesajı olduğu şeklinde değerlendirildi.