رفتن به محتوای اصلی

Ciwanmerdi’den Kürt güçlerine: İran rejimi çok zorda, hazırlıklı olun

Ciwanmerdi’den Kürt güçlerine: İran rejimi çok zorda, hazırlıklı olun
Bağımsız gazeteci ve aktivist Ali Ciwanmerdi, Mollaların ölüm kalım mücadelesi verdiğini ve Molla rejiminin sonunun her zamankinden daha yakın olduğunu belirterek Kürt güçlere hazırlıklı olmaları çağrısında bulundu. Ciwanmerdi, Türk devletinin ise radikal İslamcıları Kürt dağlarına yerleştirmeyi hedeflediğini söyledi.
posted onJuly 20, 2020
noدیدگاه

İran İslam Cumhuriyeti’nin ABD’nin ağır ekonomik yaptırımları nedeniyle ölüm kalım mücadelesi verdiğini ve Molla rejiminin yıkılması ihtimalinin her zamankinden daha yakın olduğunu belirten Doğu Kürdistanlı (Rojhelat) bağımsız gazeteci ve aktivist Ali Ciwanmerdi, Kürtlerin Rojhelat üzerinden tarihi fırsat olabilecek bu duruma hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

AVATODAY’de haftalık olarak gerçekleştirilen canlı yayın sunumunda önemli açıklamalarda bulunan Ciwanmerdi, İran rejimi Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Erbil’e gerçekleştirdiği ziyarette Başûr Kürt liderliğinden ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi talebinde bulunduğunu ancak Kürt liderliğinin buna rıza göstermemesi gerektiğini ifade etti. İran rejimi ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi bağlamında Erbil’i ve İran rejimi ile çatışmasızlık temelinde üstü örtülü bir anlaşma yapan PKK’yi eleştiren Ciwanmerdi Rojhelatlı güçlerin İran rejiminin yıkılması sürecine hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı.

“Ekonomik kriz, rejim yetkililerini hırsızlığa itecek boyutlarda”

İran rejiminin yaşadığı ekonomik krizin, rejim yetkililerini hırsızlık yapmaya itecek kadar ciddi boyutlara vardığını belirten Ciwanmerdi, İran tümeninin dolar karşısında değer kaybetmeye devam edeceğini bu durumu bile bile Sülemaniye ve Erbil’deki bazı Kürtlerin hala tümene yatırım yapmasını eleştirdi. Başından beri İran rejiminin ekonomisinin kötüye gedeceğini ve tümenin değer kaybedeceğini söylememize rağmen bazıları söylediklerinimizi dikkate almadı ancak şimdi bize pişmanlıklarını söylediklerini dile getiren Ciwanmerdi, İran rejiminin ekonomik krizinin boyutlarını şu sözlerle belirtti:

İki gün önce Şino ile Piranşar arasındaki Dolmeydan’da rejim güçleri açıkça hırsızlık yaparak,  8 ailenin toplam 720 hayvanınına el koydu. Bu hayvanları çalarak sınıra götürüp hayvanların kaçakçılar tarafından getirildiğini ve sınırda güvenlik güçleri tarafından yakalandığını göstermek için hayvanları sınıra götürüp orada video görüntülerini çektiler. O hayvanları daha sonra satmak için Urmiye’ye götürdüler ve onlara ne olduğunu kimse bilmiyor. Rejim yetkilileri resmi bir şekilde çeteler gibi çekinmeden hırsızlık yapıyorlar. Bunun gibi birçok olay var ve bu olaylar, rejimin yaşadığı ekonomik krizin boyutlarını gösteriyor.

Pasdaranlar, Kamyaran’ın Gawaro ile Diwandere’nin Sawrali mıntıkalarında yurttaşlara kendileri için haşhaş ve diğer uyuşturucu bitkiler ektirmeye başlamış. Bununla hem işçiliğini yurttaşlara yaptırıp para kazanıyorlar, hem satarak para kazanıyorlar üstüne üstlük bir de Başûr’a gönderip orada satarak Kürtleri uyuşturucuya bağımlı hale getirmek istiyorlar. Onlar için ha Rojhelat Kürtleri ha Başûr Kürtleri fark etmiyor. İnsanlara ilaç yapımı için Türkiye’ye gönderdiklerini söylüyorlar ancak Türkiye’ye değil Başûr’a gönderiyorlar. Gawaro ve Savrali halkına ve özellikle gençlere seslemiyorum, buna engel olun, gerekirse yakın çünkü bu doğrudan bizim halkımıza zarar veren bir şeydir.

Başûr – İran – Irak

Bazı kesimlerin dikkate almamasına rağmen İran rejiminin durumunun çok kötü olduğu gerçeğinin görülmesi gerektiğini dile getiren bağımsız aktivist ve gazeteci Ali Ciwanmerdi, İran rejiminin Xuceyr füze üretim tesisi, İsfahan’daki elektrik santrali, Natanz Nükleer Tesisi, Buşehr’deki Cruse füze tesisi ve diğer bazı tesislerde İsrail saldırıları sonucu gerçekleştirdiği iddia edilen patlamaların İsrail’in siber saldırıları ve Drone saldırıları sonucu meydana geldiğini söyledi. İran rejiminin bu saldırıların İsrail tarafından gerçekleştirildiği gerçeğini sakladığını ancak İsrail’in hem Suriye’de hem Irak’ta hem de İran’ın içinde İran rejimini vurmaya devam ettiğini dile getiren Ciwanmerdi, buna karşı İran rejiminin bu saldırılara karşılık veremediğini belirterek şöyle devam etti:

“İran rejimi hem askeri olarak hem de ekonomik olarak büyük bir krizle yüz yüze. Yaptırımlardan dolayı Afganistan, Pakistan, Körfez ve Azerbaycan ile olan sınır kapıları işlemez hale gelmiş. Tek umudu Irak ve Başûr kalmış, Zarif’in Bağdat ve Erbil ziyaretlerinin sebebi de budur. Ancak buradan da eli boş dönecek. Mustafa Kazimi, Haşdi Şabi’yi dağıtması, diğer tabirle İran rejiminin Irak’taki elini kesmesi şartıyla Irak’a başbakan yapıldı.  Bunu yapmaması durumunda Irak’ta huzursuzluklar tekrar başlayacaktır. Bundan dolayı İran rejimi açısından Irak’ta da umut yok. Elde kalan bir tek Başûr kalıyor. Ambargodan dolayı temin edemedikleri ticari malları Başûr üzerinden temin edip satın almak ve buna karşılık kendi ellerindeki malları da satmayı amaçlıyorlar. Başûrlular açısından olumlu bir durummuş gibi görünebilir ancak derin analiz edildiğinde bunun doğrudan Kürt halkının ve Başûr’un çıkarlarına aykırı bir durum olduğu rahatlıkla görülecektir. Bunun yanı sıra, İran rejimi ile ekonomik işbirliği, büyük güçlerin kabul edemeyeceği bir şeydir ve bu Kürtlere zarar verdirtecek bir duruma yol açabilir. İran rejiminin geleceği yoktur, ölmüştür. İran rejimi, oluşturduğu bütün o askeri gücüne rağmen kendini koruyamıyor.”

İran rejiminin, ömrünü uzatmak için 25 yıllık sözleşmelerle Çin’e Körfez sahil kesimlerinde büyük yerler sattığını da dile getiren Ciwanmerdi, İran rejiminin bu zor durumda Rojhelat’ta hiçbir Kürt siyasal hareketinin faaliyet göstermesini istemediğini, bu amaçla Rojhelat’a ikirciliği geliştirmeye çalıştığını söyledi.

“Gün hazırlanma günüdür”

İran rejimiyle ilişki geliştirip Rojhelatlı Kürt gençlerini diğer Kürdistan parçalarında savaştıran PKK’yi eleştiren Ciwanmerdi, İran rejiminin hiçbir zaman Kürtlerin güçlenmesini istemeyeceğinin altını çizerek, tüm Kürt güçlerinin Rojhelat temelinde yakın gelecekte İran rejiminin çözülmesi sürecine hazırlık bağlamında birleşmeleri ve kendilerini güçlendirmeleri gerektiğini belirtti.

Ciwanmerdi şunları söyledi:

Kürdistan yerelinde güç olmadan başka devletlerin Kürtlerle ilgili tutumlarına bel bağlamak doğru değil. Her şey bizimle bitiyor. Gün siyasal ve askeri olarak kendini hazırlama günüdür. Gün silahlanma günüdür. Gençleri saflara çağırma günüdür ve doğru temelde yaklaşıldığında hazırlık sürecinin 48 saat içerisinde gerçekleşme ihtimali de çok yüksek. Çünkü 48 saat içerisinde büyük gelişmeler yaşanabilir ve buna hazırlıklı olmak için bir programının olması gerekiyor.”

“Türk devleti İslamcıları Kürdistan dağlarına yerleştirmeye çalışıyor”

Türk devletinin Başûr daki PKK güçlerine saldırarak işgal ettiği alanlara güdümündeki radikal İslamcıları yerleştirmeyi hedeflediğini ve bu konuda Bağdat yönetimine ‘ya kendi ordunu getirip yerleştirirsin yada ben bu İslamcıları buralara yerleştiririm’ yönünde tehdit ettiğini belirten Ali Ciwanmerdi, tüm bu gelişmelere rağmen Kürtler açısından temel sorunun İran rejimi olduğunu ve İran rejimi yıkılmayana kadar hem Başûr’da hem de diğer parçalarda Kürtlerin sorunlarının çözüme kavuşmayacağını söyledi. Kuzey Kürdistan’da (Bakur) Kürt meselesinin çözümü konusunda atılan küçücük adımdan hemen sonra İran rejiminin PKK’ye saldırmaya başladığını ve her çatışmaların başladığı süreçlerden sonra PKK’ye destek verdiğinin dile getiren Ciwanmerdi, Türk aklının bombardıman, top saldırısı ve doğrudan öldürüp tutuklamanın ötesine geçemediğini ancak Molla aklının sen öperken sırtına hançer vuracak kadar sinsi bir akıl olduğunu bu yüzden Kürtlerin en büyük düşmanının İran rejimi olduğunu vurguladı.

Kürtlerin tek başlarına dört devletle savaşarak özgürlüklerini kazanmalarının mümkün olmadığını, bu nedenle Kürtlerin uluslakrarası siyasal ve askeri güç dengelerini gözeterek siyaset yapması gerektiğini dile getiren Ciwanmerdi, aksi takdirde büyük çıkarlar söz konusu olduğunda büyük güçlerin Kürtleri rahatlıkla kurban edebileceğini ifade etti.

Rojhelat halkının da İran rejiminin yıkılması hedefi doğrultusunda İran’daki diğer halklar ve siyasal hareketlerle ittifak olması gerektiğini belirten Ciwanmerdi, bağımsızlık dışındaki çözüm yollarını ret eden bir yaklaşımın reel gerçeklikle pekişmeyeceğini ziyar Kürt ulusal kurtuluş mücadelesi sürecinin uzun evrimli bir süreç olduğunu ve bu Kürt hareketlerinin bu temelde politika yürütmeleri gerektiğini söyledi.

PKK’nin Rojhelatlı gençleri Türk devletine karşı savaşmaları için saflarına katmasının Rojhelat’taki mücadeleyi zayıflattığını da vurgulayan Ali Ciwanmerdi, bu durumun hem Azeri/Türkler hem İran rejimine karşı mücadele eden Rojhelat halkının mücadelesini zayıflattığını belirtti.

Zara Mihemedi

Kürt çocuklarına dillerini öğrettiği için İran rejimi mahkemesi tarafından 10 yıl hapis cezası ile yargınalan Kürtçe öğretmeni Zara Mihemedi’nin durumuna da değinen Ali Ciwanmerdi, rejimin anti-propaganda mekanizmasını devreye koyduğunu ve  Mihemedi’yi karalamaya başladığını belirterek, buna engel olunması gerektiğini, engel olunmaması ve Zara Mihemedi’nin 10 yıl ceza alması durumunda bunun Kürtler için büyük bir kayıp olacağını söyledi. Zara Mihemedi için özellikle Rojhelat’ta yapılan destek kampanyalarının önemli olduğunu vurgulayan Ciwanmerdi, desteğin artması gerektiğinin altını çizdi.

Dr. Amari Alani’yi Pasdaranlar öldürdü

İran rejimi tarafından Rojhelat’ın Kirmaşan vilayetindeki evinde kendini astığı iddia edilen Atom Fizikçisi Dr. Amari Alani’nin kuşkulu ölümüyle ilgili de konuşan Ali Ciwanmerdi, “kendi evinde kendini astığı söylendi ancak ölmedi, öldürüldü. Pasdaranlar tarafından öldürüldü ve cenazesi kimseye gösterilmedi. 40 yaşındaki Dr. Amari Alani’nin fizik doktorası vardı. Sayılı atom fizikçilerdendi. Maalesef öldürdüler. Ailesine başsağlığı diliyoruz ve bu terörün son bulmasını umut ediyoruz” diye konuştu.