رفتن به محتوای اصلی

AB: Ankara’ya karşı yeni önlemler gündeme gelebilir

AB: Ankara’ya karşı yeni önlemler gündeme gelebilir
Türk devletiyle gerginlik yaşayan Fransa’nın çağrısı üzerine toplanan AB Dış İlişkiler Konseyi, Türk devletinin Konsey’in çabalarına olumlu yanıt vermemesi durumunda yeni önlemlernin göndemlerine gelebileceği uyarısında bulundu.
posted onJuly 14, 2020
noدیدگاه

Türk devleti ile Libya konusunda gerginlik yaşayan Fransa’nın çağrısı üzerine toplanan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi'nin Türkiye özel gündemiyle Brüksel'de yaptığı toplantıda, Türkiye ile artan gerginliğin diyalog yoluyla yatıştırılması için daha fazla çaba gösterme konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

AFP haber ajansında yer alan habere göre, Türk devletinin çabalara yanıt vermemesi durumunda, yeni önlemlerin gündeme gelebileceği kaydedildi.

Fransa'nın çağrısı üzerine 27 ülke dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantıda, Türk devletiyle AB'yi karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz bunalımının yanı sıra Suriye ve Libya'da bazı üye ülkelerle Türk devleti arasında yaşanan gerginlikler masaya yatırıldı.

Yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınının başlaması sonrası Konseyin yaptığı ilk toplantı olan ve video konferans yoluyla bir araya gelen bakanlar, Türk devletinin Ayasofya Kilise’sini camiye dönüştürmesini de kınadı.

Borrell: Türk devletinin eylemlerine karşı seçenekler hazırlanacak

Toplantı ile ilgili konuşan AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Doğu Akdeniz'de olduğu gibi Türk devletinin eylemleri sonucu AB’nin karşı karşıya kaldığı zorluklara cevaben alınabilecek uygun ek önlemler konusunda da bazı seçenekler hazırlanacağını söyledi.

Borrell, “Elbette Konseyin çıkardığı sonuçlar var ve bu sonuçların uygulanması konusunda, Kıbrıs'ın talep ettiği mevcut yaptırımlar çerçevesinde ek listeleme halinde teknik çalışma devam edecek” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, zorluklara rağmen Türkiye'nin AB açısından stratejik önemini koruduğunu ve diyaloğu sürdürmenin önemli olduğunu vurguladı.

Maas, “Fakat Akdeniz'deki sondaj çalışmaları gibi AB üyesi ülkelerin çıkarlarını etkileyen alanlarda Türkiye'den pozitif sinyaller beklediğimizi de açıkça belirttik” dedi.

Ayasofya kararı medeniyete karşı darbe

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kararı için "medeniyete karşı darbe" nitelemesini kullandı ve Türk devletinin insan hakları savunucuları ile ilgili tutumunun “demokrasiyi ve kendi halkını aşağıladığını” gösterdiğini söyledi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de Ayasofya ile ilgili değişikliğin “provokasyonlar zincirinde son halka” olduğunu belirterek Türk devletinin Avrupa için güvenilir bir ortak olmadığını belirtti.

Toplantıyı Fransa talep etti

Toplantıyı talep eden Fransa, 10 Haziran'da Libya açıklarında Türk ve Fransız savaş gemileri arasında yaşanan gerilimi önce NATO'ya taşımış ardından da Türkiye ile ilişkileri bu kez AB platformuna taşıma kararı almıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, 1 Temmuz'da yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz'de hidrokarbon faaliyetlerini sürdüren Türk devletine karşı Temmuz 2019'da alınan kararlara ilave yaptırımların alınabileceğini kaydetmişti.