تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

İran rejimi Coronavirüsü yayıyor: Can kaybı 7 bin 659, vaka sayısı 68 bin 318

İran rejimi Coronavirüsü yayıyor: Can kaybı 7 bin 659, vaka sayısı 68 bin 318
İran rejimi en son Coronavirüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısını 2 bin 234 olarak açıklarken, gerçek sayının bunun çok ötesinde olduğu ortaya çıktı. AVATODAY’in ulaştığı bilgilere göre İran ve Rojhelat genelinde Coronavirüsten dolayı 7 bin 659 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayısı ise 68 binin üzerinde.
posted onMarch 26, 2020
noتعليق

İran İslam Cumhuriyeti’nin İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın başına bela olan yeni tip Coronavirüsü (Covid-19) bilinçli bir şekilde yaydığı iddia edildi.

İran rejiminin ayrıca Coronavirüs ile ilgili gerçek vaka sayısı ve can kayıplarını sakladığı ortaya çıkarken Rojhelatlı Bağımsız Gazeteci Ali Ciwanmerdi, İran rejiminin Coronavirüs salgınını bin fırsata çevirmeye çalıştığını ve önümüzdeki iki ay içerisinde 2 milyon insana virüs bulaştırmayı amaçladığını söyledi.

Rejim yetkilileri, güncellenmiş son bilgileri 29 bin 406 vaka ve 2 bin 234 can kaybı olarak duyurdu. Ancak AVATODAY’in ismini açıklamak istemeyen bazı İran rejimi Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgilere göre gerçek vaka sayısı 68 bin 318 ve can kaybı ise 7 bin 659. Ayrıca 84 bin 736 kişi ise karantina altında.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri: İran rejimi Coronavirüsü bilerek yayıyor

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ayrıca İran rejiminin Coronavirüsü bilerek yaydığını da belirtti. Yetkililer İran rejiminin, İngilter’nin ülkede Coronavirüsün yayılmaya başladığı süreçte uygulamaya çalıştığı ancak geçerli bir yöntem olmadığı ortaya çıkınca vazgeçtiği toplumsal bağışıklık yöntemini uyguladığını, hatta bunun ötesine geçerek Coronavirüsü bilerek yaydığını da savundu.

Bağımsız gazeteci Ciwanmerdi: “İran rejimi gerçeği sakladı”

Konu hakkında AVATODAY’de haftalık olarak gerçekleştirilen canlı yayın sunumunda değerlendirmelerde bulunan Rojhelatlı Bağımsız Gazeteci Ali Ciwanmerdi, basın yayın organlarında duyulmayan ve kamuoyuna yansımayan bilgileri paylaştı.

 İran’da yaşanan olumsuzlukların sadece Coronavirüs ile ilgili olumsuzluklar olmadığını dile getiren Ciwanmerdi, İran’da bazı çevrelerin, Coronavirüs’ün ABD tarafından Çin, İran ve diğer bazı ülkelere karşı ürettiği bir virüs olduğu iddiasını dillendirdiklerini, ancak Coronavirüsün, ekonomik olarak ençok ABD’yi vurduğunu, ABD gibi bir sanayi ve teknoloji merkezi bir ülkede üretimin durduğunu, olağanüstü bir durumun yaşanmakta olduğunu söyledi. Ali Ciwanmerdi, Coronavirüsün ABD ekonomisine vereceği zararın 500 milyar dolar olmasının beklendiğini belirtti.

Ciwanmerdi, “Ancak benim bahsetmek istediğim başka bir şey. İran’da Coronavirüsün ortaya çıkması sürecinde virüsün yayıldığı gerçeği saklandı. İnsanlar Şii İmamların mezarlarına akın ettiğinde hiçbir tedbir alınmadı ve daha sonra İran ve Rojhelat kentlerine yayılarak bugünkü vahim duruma gelindi” diye konuştu.

“İran rejimi sahte imamlar üretti”

Konuşmasının devamında İran rejiminin, devrimden bu yana 10 binlerce sahte imam ürettiğini vurgulayan Bağımsız gazeteci Ali Ciwanmerdi, canlı yayın sunumunda şunları söyledi:

“Gerçek olmayan bu imamlara mekanlar kurdu ve bu amacın farkında olmayan halk da bu mekanlara akın edip paralar bağışlamaya başladı. Şu an bütün bu sözüm ona dini mekanların kapıları kapanmış durumda ve beli bir halk kesimi, yalanın farkına varıp bu imamların gerçekte var olmadıklarının farkına vardı. Şu an insanlar, İran rejiminin varlığını devam ettirmek için çok tehlikeli girişimlerde bulunabileceğinin farkında.

“İran rejimi Coronavirüsü bir fırsata çevirmeye çalışıyor”

İran rejimi, Coronavirüsü kendisi için bir nimet olarak görüyor. Rejime karşı uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması için Coronavirüsü bir fırsat olarak görüyor. Dünyaya, yaptırımların Coronavirüse karşı mücadeleyi engellediğini göstermeye çalışıyor. Sağlık hizmetleri rejim yetkilileri ve yardakçılarına tahsis edilmiş durumda; Coronavirüs salgınında boğuşan halka hiçbir sağlık hizmeti sunmamakta. Var olan ilaçların satışını durdurarak bunların pahalılaşmasını ve bu yolla para elde etmeyi amaçlıyor. Rojhelat halkı bunları çok iyi biliyor.

“Amaç 2 milyon insana Coronavirüs bulaştırmak”

İran rejimi, ekonomik yaptırımları kaldırtmak, kimyasal silah üretimini sürdürmek ve diğer bazı hedeflerini gerçekleştirmek için Coronavirüsün 2 milyon insana bulaşmasını amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra bu kriz sürecinde İran ve Rojhelat halkının nefret ettiği (Rejimin dini lideri) Ali Hamaney’in yerine geçecek kişiyi de seçmek istiyor.

Rojhelat halkına Coronavirüsten korunmak için uyarılarda bulunduk ancak bazı hain kişiler, bizim halkı korkuttuğumuzu ileri sürüp karşı çıktı. Ancak bugün ortaya çıkan durum ortada. Seqiz’da büyük bir yayılım var. Bane de durum tehlike sınırlarını aşmış durumda. Coronavirüs Rojhelat’ta yayılmış durumda ve şimdi asıl soru şu: Bundan sonra ne yapacağız?

“Büyük bir savaşla karşı karşıyayız”

Biz savaş şartlarındayız, herhangi bir devlet veya güç bize saldırmıyor ancak bir virüs var ve yurttaşlarımızın yaşamını doğrudan büyük bir tehlikeye sokmuş durumda. Büyük bir savaş var. Normal savaşta insanlar kurşunla, bu savaşta virüsle hayatını kaybediyor. Hatta normal savaştan daha tehlikeli bir savaş bu çünkü bir cephesi yok. Virüse yakalanan bir kişi, bir haftada virüsü 180 kişiye bulaştırabilir. Bu savaşta ön saflarda mücadele edenler doktorlar ve sağlık mensuplarıdır. Daha sonra tedbir alan halktır. İran rejiminden bağımsız olarak oluşan Coronayla mücadele gruplarının sayısı artırılmalı. Rojhelat’ta insanlar yiyecek yemek bulamaz duruma gelmiş. Zengin ve varlıklı kişilerin bu gruplara destek vermesi gerekiyor. İran rejimi önümüzdeki iki ay içerisinde 2 milyon kişiye virüs bulaştırma hesabı yapıyor. Buna karşı önlemlerimizi almamız lazım.

Diğer Kürdistan parçalarındaki durum

Başûr’da da tehlikeli bir durum var ancak alınan önlemler iyi. Virüsün yayıldığı alanlar karantinaya alınıyor, tehlikenin farkına varmayanlara tehlikenin boyutu anlatılıyor. Ancak virüsün fazla yayılması durumunda Başûr’daki önlemler de yetersiz kalabilir. Bu yüzden virüsün fazla yayılmaması için tedbirler yoğun bir şekilde alınmalı, sağlık çalışanlarına yardımcı olunmalıdır.

Bakur’da da benzer bir endişe var. Türkiye, virüsün çok yayılmaması için önlemler alıyor zira turizm Türkiye’nin en büyük gelir kaleminden birisi. Bu yüzden Türkiye yayılmanın önüne geçmek için çaba sarf ediyor.

“Rojhelat’ta durum kritik ve bunun tek çaresi dayanışma”

Ancak Rojhelat’ın durumu çok farklı, burada halk yiyecek ekmek bulamayabilir. İran rejiminin virüsü yayma planına karşı önlemler alınmazsa vahim bir durum ortaya çıkabilir. Bu yüzden bahsettiğim bağımsız grupların sayısı çok artırılmalı ve bu savaşa karşı kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Fakirlere, destek olmamız ve ulusal bir dayanışma sergilememiz gerekiyor.

İran ve Rojhelat’ta Coronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan olumsuz durumun yansıtılanların çok ötesinde olduğunu ifade eden Ciwanmerdi, Güney Kürdistan (Başûr) basınını da eleştirdi. Ali Ciwanmerdi, İran rejiminin baskılarından çekinen Başûr basınının Başûr, Batı Kürdistan (Rojava) ve Kuzey Kürdistan’daki (Bakur) durumu iyi yansıttığını ancak Rojhelat’taki olumsuzluklara az değindiği eleştirisinde bulundu.