تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Sudan’da Nil Nehri’nden 40 ceset çıkarıldı: Ölü sayısı 100’e yükseldi

Sudan’da Nil Nehri’nden 40 ceset çıkarıldı: Ölü sayısı 100’e yükseldi
Sudan'daki muhalif gruplar arasında yer alan doktorlar, ordunun başkent Hartum'daki demokrasi yanlısı göstericilere saldırmasının ardından ölü sayısının 100'e yükseldiğini ve Nil Nehri'nden 40 cesedin çıkarıldığını açıkladı.
posted onJune 5, 2019
noتعليق

Sudanlı Doktorlar Yönetim Kurulu, Facebook'ta paylaştıkları bir mesajda "Dün Nil Nehri'nden 40 şehidimiz çıkarıldı" ifadesini kullandı.

Grup yetkilileri, yaptıkları açıklamada, hastanedeki cesetleri teşhis ettiklerini ve ölü sayısının 100'ü bulduğunu söyledi.

Ülkedeki şiddet olayları, Pazartesi günü iktidardaki Geçici Askeri Konsey'in emriyle demokrasi çağrısında bulunan silahsız göstericilere askerlerin ateş açmasıyla başlamıştı.

BBC'ye konuşan Hartum sakinleri, Acil Destek Güçleri adı verilen milis grupların sokaklarda dolaşıp korku saldığını ve sivillere saldırdığını söylüyor. Bu milislerin, 2003'te Batı Sudan'daki Darfur krizi sırasında kötü ün salan ve Cancavid adıyla bilinen milislerin devamı olduğu ifade ediliyor.

Sudan Ordusu uluslararası alanda kınanırken, Birleşmiş Millletler Güvenlik Konseyi'nde şiddet olaylarını kınama girişimi, Çin ve Rusya tarafından engellendi.

avatoday

Olaylar eyleme müdahale ile başlamıştı

Sudan’da ordunun yönetime el koyması ardından eylemciler, 6 Nisan'dan bu yana, Genelkurmay Başkanlığı önündeki meydanı işgal ediyordu.

Protestocuların temsilcileri, 30 yıllık iktidarın ardından devrilen eski Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir'in ardından iktidara gelen Geçici Askeri Konsey ile müzakereler yürütmüşü. Görüşmeler sonucu, seçimlerle sonuçlanacak üç yıllık bir geçiş sürecinde uzlaşılmıştı.

Ancak Pazartesi günü Sudan Ordusu, eylemcileri meydandan çıkartmak için müdahaleye başladı.

Birçok Hartum sakini müdahaleden Acil Destek Güçleri adlı milisleri sorumlu tuttu. Daha önce Janjaweed diye bilinen bu milisler, Darfur ve Batı Sudan'daki çatışmalarda kötü bir ün kazanmıştı.

Geçici Askeri Konsey daha sonra seçimlerin dokuz ay içinde yapılacağını açıkladı. Eylemciler, adil bir seçim yapılabilmesini garantilemek ve eski hükümetle bağlantılı siyasi yapıyı dağıtabilmek için daha uzun süre gerektiğini savundu.

Eylemciler, orduya meydan okumak için, Ramazan Bayramı'nın sokaklarda kutlanması çağrısında bulundu.

Ancak Hartum'un büyük kısmında sessizlik hakim olduğu belirtiliyor. Görgü tanıkları, eylemcilerin barikatlar kurup, lastik yaktıkları meskun mahallere çekildiğini aktardı.

Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, konvoylar halindeki ordu birliklerinin sokaklarda devriye gezdiği görülüyor.

Eylemleri örgütleyen Sudan Odalar Birliği, Geçici Askeri Konseyi "katliam" yapmakla suçladı ve destekçilerine barışçıl yöntemlerle protestoya devam etme çağrısı yaptı.

Ülkede korku hakim

av

Adının açıklanmasını istemeyen bir Hartum sakini, katliam haberleri yayılırken, kent sakinlerinin korku içinde yaşadığını söyledi.

Görgü tanığı, amcasının üç genç erkeğin sokakta infaz edilmesine şahit olduğunu aktardı.

Yine adının açıklanmasını istemeyen bir başka görgü tanığı da BBC'ye yaptığı açıklamada, Janjaweed milisleri tarafından aracından indirilip, dövüldüğünü anlattı.

Hartum'a giden uçuşlarda da aksama yaşandı.

Bir diğer görgü tanığı da Acil Müdahale Güçleri'nin "Hartum'un her yanında olduklarını" belirtti.

Görgü tanığı "Mahalleleri kuşatıyorlar, insanları tehdit ediyorlar. Gerçek mermiler kullanıyorlar. Her yerdeler. Güvende değiliz ve güvenlik güçlerine güvenmiyoruz. Tam bir kaos var" dedi.

Sudan'ın ikinci büyük kenti Omdurman'da da, ağır silahlı birliklerin sokaklarda devriye gezdikleri belirtildi.

Geçici Askeri Konsey'den General Abdül Fettah el Burhan daha önce devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, konseyin protestocularla "müzakereye son verme" kararı aldığını, daha önce yapılan tüm anlaşmaların iptal edildiğini ve seçimlerin dokuz ay içinde yapılacağını söylemişti.

ABD, İngiltere ve Norveç ise "ciddi kaygıları" olduğunu söylemiş ve iktidarın sivillerin öncülüğündeki bir hükümete devredilmesi çağrısında bulunmuştu.

BM'nin tavrı net değil

avatoday

İngiltere ve Almanya, BM Güvenlik Konseyi'nde sivillerin öldürülmesini kınayan ve Sudan Ordusu ile eylemcilere çözüm için "birlikte çalışmaya devam etme" çağrısı yapan bir açıklama taslağını gündeme getirdi.

Çin, açıklama taslağını reddederken, Rusya öncelikle Afrika Birliği'nin vereceği tepkinin beklenmesi gerektiğini savundu.

Açıklamanın veto edilmesinin ardından, sekiz Avrupa ülkesi "Sudan güvenlik güçlerinin sivillere yönelik saldırılarını kınayan ve yönetimin sivillere devri çağrısı yapan" kendi açıklamalarını yayımladı.

Eylemcilerin verdiği bilgilere göre, güvenlik güçleri Pazartesi günü erken saatlerde protestoların yapıldığı meydana müdahale etti ve Hartum'daki bir hastanenin etrafını sarıp, bir diğerine ateş açtı.

Askeri Konsey, ulusal televizyonda yayınlanan açıklamada operasyonun "fitneciler ve adi suçluları" hedef aldığını, sivilleri koruma görevlerine bağlı olduklarını söylemişti.

Sudan Odalar Birliği ise "hain ve katil askeri konseyin devrilmesi için yaygın bir sivil itaatsizlik eylemi" çağrısı yaptı.

Sudan’da 19 Aralık 2018’de, yakıt ve ekmek fiyatlarına yapılan zam duyurusu ardından 222 Şubat 2019’da Cumhurbaşkanı El Beşir, hükümeti azletti.

24 Şubat - Güvenlik güçleri gerçek mermilerle ateş açarken, protestolar devam etti. 6 Nisan - Protestocular, Genelkurmay Başkanlığı önünde oturma eylemine başladı ve El Beşir görevi bırakana dek eylemin süreceğini açıkladı.

11 Nisan’da, ordu generalleri El Beşir'in devrildiğini duyurdu ancak oturma eylemi, sivil iktidar talebiyle devam etti. Ardından 20 Nisan’da  askeri yönetim ve sivil temsilciler arasında görüşmeler başladı. 13 Mayıs’ta ise Genelkurmay Başkanlığı'nın önünde ateş açılması sonucu altı kişi öldü. Bunun üzerine 14 Mayıs’ta ordu ve siviller üç yıllık geçiş süreci üzerinde uzlaştı

16 Mayıs’ta ise ordunun, bazı barikatların kaldırılmasını istemesi ve görüşmelerin  ertelenmesinin ardından 3 Haziran’da rrdunun oturma eylemini güç kullanarak dağıttını söyleyen protestocular orduyla görüşmelerin askıya alındığını açıkladı

BBC'ye konuşan İngiltere'nin eski Sudan Büyükelçisi Rosalind Marsden, erken yapılacak bir seçimin "eski rejimin birçok unsurunun yeniden iktidara gelmesinin önünü açacağını" söyledi ve "Şiddet olaylarının devam etmesi riski büyük." dedi. BM ise, Sudan makamlarına sorumluların hesap vermesi için bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.