تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımları yürürlüğe giriyor

Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımları yürürlüğe giriyor
posted onApril 7, 2021
noتعليق

ABD Dışişleri Bakanlığı, “Rusya ile kurulan ilişkiler” gerekçesi ile Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı ve dört yetkilisine CAATSA yaptırımları çerçevesinde uygulanacak yaptırımların yarın (7 Nisan) yürülüğe gireceğini bildirdi.

Yaptırım listesindeki, SSB Başkanı İsmail Demir, SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu, SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz’in ABD’deki mal varlıkları dondurulacak ve bu kişilere vize kısıtlaması getirilecek.

Ayrıca yaptırımlara göre, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı, ABD’nin ihracat listesinde yer almayacak ve ABD ile bağlantılı olan finans kuruluşlarından kredi alamayacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, karara SSB’nin “Rusya Federasyonu Hükümeti'nin savunma ve istihbarat sektörlerinin parçası olan veya onlar adına faaliyet gösteren bir kişiyle bilerek önemli bir işlem gerçekleştirmesini” gerekçe gösterdi.

ABD, geçtiğimiz yılın sonunda Türkiye’ye Rusya’dan S-400 füzelerini aldığı için CAATSA kapsamında uygulanacak yaptırımları açıklamıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, CAATSA yaptırımlarının Türkiye'ye uygulanmasına izin vermemişti.