تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

İran: Uranyum zenginleştirmeye devam edeceğiz

İran: Uranyum zenginleştirmeye devam edeceğiz
posted onMay 5, 2019
noتعليق

İran Meclis Başkanı Ali Laricani nükleer anlaşma kapsamında düşük düzeyde uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Cuma günü yapılan açıklamada Trump yönetiminin Tahran üzerindeki baskıyı arttırma politikası uyarınca, İran’ın tek nükleer santralını genişletme çabalarına destek olanların da yaptırım kapsamına alınabileceği belirtilmişti.

Ancak İran’ın yarı resmi haber ajansı ISNA’nın aktardığı habere göre, İran Meclis Başkanı Laricani Tahran’ın P5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaşma uyarınca ağır su üretebileceğini ve bunun nükleer anlaşmanın bir ihlali olmadığını savundu. Laricani bu nedenle de İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetine devam edeceğini belirtti.

Nükleer teknolojide ağır su olarak ifade edilen hidrojenli su plütonyum üretmek amacıyla rektörlerde kullanılabiliyor. Plütonyum da nükleer savaş başlıklarında yakıt olarak kullanılıyor.

ABD tarafından yapılan açıklama uyarınca İran’a nükleer anlaşma kapsamında ana nükleer tesis konumundaki Natanz’da depolayabileceği azami miktar olan 300 kilogram limitinde esneklik sağlayan muafiyeti de kaldırdı. Washington bu adımla amacın Tahran’ı düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum üretimini durdurmaya zorlamak olduğunu belirtmişti. İran ise bu talebi uranyumu elektrik üretmek için kullandığı gerekçesiyle reddetmişti.

Bugüne kadar İran’ın, Natanz’da üretilen düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu 300 kilogram limitine ulaşmadan önce Rusya’ya nakletmesine izin veriliyordu.

Amerika ayrıca İran’ın Arak tesisinde üretilen ağır suyu 2015 yılında varılan nükleer anlaşmada belirtilen 300 ton limitini aşan miktardaki ağır suyu depolanması için Umman’a göndermesine imkan tanıyan muafiyeti de uzatmayacağını açıkladı.

Üst düzey İranlı bir milletvekili de, İran’ın nükleer anlaşmadaki ortakları ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’yle ülkesinin uranyum zenginleştirmeye devam etmesini sağlamak amacıyla görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.

İran meclisinin ulusal güvenlik komisyonu başkanı olan Haşmetullah Falahatpişeh, “Amerika yeni yaptırımlarla İran’ın nükleer endüstrisini yavaşlatmayı amaçlıyor. O nedenle nükleer anlaşmaya taraf ülkeler ve UAEA ile İran’ın yüzde 20 oranında ve üzerinde uranyum zenginleştirebileceğini onaylamak için yeni görüşmeler yapılmalı” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkesinin Amerika’nın yaptırımlarına, hem petrolünü ihraç etmeye devam ederek hem de Tahran’ın petrol dışı ihracatını güçlendirerek yanıt vermesi gerektiğini belirterek tehditlerden bulunmuştu.

Ruhani, “Amerika dış rezervlerimizi azaltmaya çalışıyor. Biz de içerdeki paramızı arttırmak ve para giderimizi azaltmak zorundayız. Geçtiğimiz yıl 43 milyar dolarlık petrol dışı ihracatımız oldu. Üretimi arttırmalı ve petrol dışı ihracatımızı yükselterek Amerika’nın petrol satışımıza karşı oyununa direnmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin doğrudan atıfta bulunmadığı Amerika’dan gelen son hamle Washington’un İran’a yönelik attığı adımların üçüncüsü olarak kayıtlara geçti.

ABD geçtiğimiz hafta da İran’ın petrol ihracatını sıfıra indirmek amacıyla İran’dan petrol satın alan sekiz ülkeye yaptırımlardan tanıdığı muafiyeti uzatmama kararı almıştı. ABD ayrıca İran ordusunun elit birliği olarak nitelenen ve bölgedeki terör örgütlerin finansörlüğünü de yapan İran Devrim Muhafızları’nı da terör örgütü listesine almıştı.

Kaynak: VOA