آواتودی*
تظاهرات اعتراضی در عراق در دور جدید خود روز یکشنبه 5 آبان/ 27اکتبر وارد سومین روز شد؛ دو روز نخست از این دور اعتراضها برآیندی بشدت مرگبار داشته و بیش از 60 تن کشته شده و بالای دو هزار تن زخمی شدهاند.
این دور از تظاهرات هر چه بیشتر سمت و سوی مخالفت با رژیم ایران و نفوذ آن در عراق گرفته است.
در حالی که هنوز چند روزی از خرجهای سنگین رژیم ایران برای آیین اربعین در کربلا و نجف سپری نشده، ساختمان کنسولگری رژیم ایران در شهر کربلا روز شنبه 4 آبان/ 26 اکتبر هدف خشم معترضین عراقی با شعارهای «ایران برو بیرون» واقع شد.
اما امیرمسعود حسینیان سرکنسول رژیم ایران در کربلا ساعاتی بعد مدعی شد که اتفاق خاصی نیفتاده و افرادی تنها یک پرچم (عراق) را «در کوچه پشتی کنسولگری ایران نصب کردند» و کسی پرچم جمهوری اسلامی ایران را از سردر کنسولگری پایین نکشید.
فیلمهای بسیاری در فضای مجازی، ظاهرا واقعیتی خلاف ادعای این دیپلمات رژیم ایران را نشان میدهد. دراین فیلمها دیده میشود که پرچم جمهوری اسلامی سوزانده شد.
مردم تظاهرکننده در محل گفتند که این دو برادر به سوی آنها نارنجک شلیک کرده بودند و معترضین آنها را مجازات کردند.
در همین حال، عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران، یکشنبه تایید کرد که جمهوری اسلامی «با دقت و حساسیت» اوضاع عراق را مینگرد. هر چند که مدعی شد ایران «حامی مطالبات مردم عراق است».
اما هادی العامری معاون نیروهای حشد الشعبی و دست راست قاسم سلیمانی فرمانده شاخه قدس سپاه یکشنبه 5 آبان/ 27 اکتبر تظاهرکنندگان عراق را «آشوبگرانی که باید با آنها برخورد شود» نامید.
ائتلاف «الفتح» که زیر رهبری العامری در پارلمان عراق است، در بیانیهای، از نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق خواست «برای مقابله با خشونت آشوبگران، دستورات مشخص و صریح صادر کند».
ارتش عراق به صراحت تاکید کرده که در کشتن تظاهرکنندگان در روزهای جمعه و شنبه دخالتی نداشت؛ این گفته میتواند به این معنی باشد که نیروهایی که سلاح دارند، از نظر ارتش عراقف عامل این کشتارها هستند.
حشدالشعبی در مظان بیشترین اتهام مردمی در کشتارهای این بار و نیز در مرگ 149 تظاهرکننده در دور پیشین تظاهرات در سه هفته قبل است.
نیروهای امنیتی عراقی بیشتری روز یکشنبه در خیابانها مستقر شدند زیرا احتمال تشدید خشونتها را دادهاند.
مقررات منع آمد و شد شبانه از شنبه شب در هفت استان عراق از جمله بصره، ناصریه، ذیقار، واسط و میسان برقرار شده است.
در حالی که سران حشدالشعبی مانند رژیم ایران مدعی شدهاند که عربستان پشت پرده این تظاهرات است، بازی مقتدی صدر رهبر جریان «صدر» در این رویدادها هدف مرموز او را برملا میکند.
مقتدی صدر که فردی مذبذب است و به تازگی دوباره تمایلاتی به رژیم ایران نشان داده (زیرا وعده و وعیدهای تازهای از ایران به او داده شده)، در بیانیهای شنبه شب تاکید کرد که «دولت فاسد باید استعفا دهد».
بازی مقتدی صدر ظاهرا یک بازی دوگانه با این هدف است که پس از فروپاشی دولت عادل عبدالمهدی، هدف مشترک او و رژیم ایران، در روی کارآمدن دولت دیگری که حامی ایران باشد و نیز به او امکان دهد که نقش مهمتری در عراق ایفا کند، محقق شود.
مقتدی صدر که مدتی جیرهخوار سعودی شد، 7 هفته پیش در خانه علی خامنهای در تهران در جریان مراسم عاشورا میان او و قاسم سلیمانی نشانده شده بود.