ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik Ekim ayında sona erecek uluslararası silah ambargosunu yenilemezse nükleer anlaşmada yer alan ihlal durumunda ABD'nin yaptırımlarının yeniden devreye sokulması mekanizmasını hayata geçireceğini söyledi.
Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde konuyla ilgili bir makale kaleme alan Brian Hookı makalesinde, ''BM, İran'a karşı silah ambargosunu yenilemezse ABD, bunu yapma yetkisini kullanacak'' değerlendirmesinde bulundu.
BM Güvenlik Konseyinin 13 yıldır İran rejimine uyguladığı silah ambargosunun 2015'te imzalanan nükleer anlaşma kapsamında Ekim ayında sona ereceğini hatırlatan Hook, ambargonun sona ermesinin ''dünyanın önde gelen terör devleti'' olmakla suçladığı İran rejimine savaş uçakları, savaş gemileri, denizaltılar ve güdümlü füzeler ithal ve ihracatına imkan sağlayacağını, dolayısıyla bu durumun bölge ve dünya güvenliği açısından sakıncalı olduğunu ifade etti.
Hook, ''ABD, diplomasi yoluyla baskı yapacak ve silah ambargosunun uzatılması için destek arayacak. Biz bir tasarı hazırladık ve BM Güvenlik Konseyinde kabul edilmesini umuyoruz. Rusya ve Çin 'Evet' oylarıyla İran rejimine mezhep savaşları için silah satmak yerine Orta Doğu'daki istikrardan daha fazla kazanç elde edebilir. Şayet Amerikan diplomasisi bir veto ile engellenirse ABD, silah ambargosunu başka yollarla yenileme hakkını saklı tutacak” diye belirtti.
“BM olmadan da yaptırımlar uygulanır”
Hook, nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyinin İran rejimine yönelik birçok BM yaptırımını kaldırdığını ancak yaptırımların tekrar uygulanmasına imkan tanıyan yasal bir mekanizma (SNAPBACK) da yarattığını hatırlatarak, İran'ın anlaşmayı 10 yıl içinde ihlal etmesi durumunda yaptırımların yeniden uygulanması mekanizmasının hayata geçirilebileceğini ve bunun için BM Güvenlik Konseyine ihtiyaç olmadığını savundu.
Hook, ABD'nin bu yasal mekanizmayı tek başına hayata geçirebileceğini ve İran rejiminin şimdiye kadar nükleer anlaşmayı en beş kez ihlal ettiğini söyledi.
Ancak Rusya, ABD'nin İran rejimi ile imzalanan nükleer anlaşmasından çekildiğini ve anlaşmaya taraf olmayan bir ülkenin yaptırımların yeniden devreye sokulmasına olanak veren yasal mekanizmayı hayata geçiremeyeceğini savunuyor.