Çin’de ortaya çıktıktan sonra dünyaya yayılan yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınında dünya genelinde vaka sayısı 170 bine yaklaştı, ölü sayısı da her geçen gün artıyor. Ülkeler, virüs nedeniyle alınan önlemlerin ekonomiye etkilerini aza indirmek amacıyla ciddi kararlar almaya başladı. Öte yandan Alman basını, Trump’ın Coronavirüs aşısını satın almaya çalıştığını iddia etti.
Çin’de vaka sayısı 81 bine yaklaştı
Çin’de Coronavirüs nedeniyle hastanede tedavisi devam edenlerin sayısı 10 binin altına indi.
Ülkede 80 bin 860 vaka tespit edilmişti.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, bunlardan 67749’unun iyileşerek hastanelerden taburcu edildiğini, 3 bin 213’ünün öldüğünü, 9 bin 898 kişinin de tedavisinin devam ettiğini açıkladı. Bunlardan 3 bin 32’sinin durumu ağır.
İran ve Rojhelat’ta ölü sayısı 724
İran ve Rojhelat'ta Coronavirüs nedeniyle 113 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı 724'e, vaka sayısı ise 13 bin 938'e yükseldi.
İran rejimi devlet televizyonunun haberine göre, Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 113 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.
Böylece toplam ölü sayısının 724'e çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 1209 artarak 13 bin 938'e ulaştığı bilgisini verdi.
Cihanpur, 4 bin 590 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı.
İran'da Kovid-19'un ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edildiği duyurulmuştu.
İtalya’da 24 saatte 368 kişi öldü
İtalya’dan Pazar günü yapılan açıklamada son 24 saat içinde 368 kişinin Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Böylece ülkede ölü sayısı 1809’a çıktı, vaka sayısıysa 24 bin 747. Salgının en çok etki ettiği başkenti Milano olan Lombardiya bölgesinde ölü sayısı 1218. Bu ölümlerin 252’si son 24 saat içinde görüldü.
İtalya Avrupa’nın yaşlı nüfusu en fazla olan ülkesi. Nüfusunun neredeyse dörtte birinin yaşı 65 ve üzeri. Bu durum İtalya’yı virüs karşısında daha hassas hale getiriyor. Başbakan Giuseppe Conte, hükümetinin koruyucu önlem malzemeleri sağlamak için çalıştığını ve önceliğin sağlık personelinin güvenliği olduğunu kaydetti.
İspanya da sınırlarını kapatmayı değerlendiriyor
İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska yaptığı açıklamada, Coronavirüs salgını önlemleri çerçevesinde İspanya'nın sınırlarının diğer ülke vatandaşlarının geçişlerine kapatılmasının değerlendirdiğini söyledi. Marlaska, konuyu Avrupa Birliği üyesi diğer ülke bakanlarıyla da konuşacağını söyledi.
Fransa’da seçimler iptal edilecek mi?
Fransa’da Coronavirüs krizine rağmen ilk turu yapılan yerel seçimlerin ardından muhalefet partileri ve epidemi uzmanları ülkede seçimlerin ikinci turunun iptal edilmesini istedi.
Başbakan Edouard Philippe, sandıkların kapanmasının ardından kameraların karşısına geçerek yeniden Bilim Konseyi ve parti liderlerini toplayacaklarını ve seçimlerin ikinci turunun yapılıp yapılmayacağına karar vereceklerini açıkladı.
Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran’dan 1 saat sonra yeni bilanço açıklayan Fransa Kamu Sağlığı Kurumu, ölü sayısının 127’e, vaka sayısının da 5 bin 423’e yükseldiğini bildirdi. Ülkede bir günde 36 Coronavirüs hastası yaşamını yitirdi.
Türkiye’de vaka sayısı 18’e yükseldi, eğlence mekanları kapatıldı
Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'dan paylaştığı mesajda Coronavirüs vaka sayısının arttığını açıkladı. Bakan Koca yeni vaka sayısının 12, toplam vaka sayısınınsa 18 olduğunu bildirdi.
Türk İçişleri Bakanlığı tarafından “Coronavirüs Tedbirleri” başlığıyla bir genelge yayınlandı. Genelgede pavyon, diskotek, bar ve gece kulüplerinin faaliyetlerinin geçici süreyle durdurulacağı belirtildi. Genelgede vatandaşların çok yakın mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttırabileceği bu mekanların haftanın ilk günü akşam saat 10.00’dan itibaren geçici süreliğine faaliyetlerine ara verileceği kaydedildi.
ABD'de karantina önlemleri uygulanabilir
Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde bulaşıcı hastalık merkezinin başındaki isim Dr. Anthony Fauci, Amerika’da da ülke genelinde restoranların, barların geçici olarak kapatılmasının ihtimal dışı olmadığı mesajını verdi.
Fauci, virüsle mücadele çerçevesinde hareket konusunda ciddi bir azalmadan yana olduğunu söyledi. Fauci bu açıklamasını CNN televizyonuna yaptı.
Fauci, insanların evlerinde kalması, restoranlara ya da barlara gitmemesini destekleyip desteklemediği şeklindeki bir soruya bu tür yerlerdeki hareketin ciddi şekilde azalmasından yana olduğunu kaydetti.
Fauci, bunun için ne gerekiyorsa yapılmasını görmek istediğini kaydetti.
Trump: Havaalanı kontrolleri mümkün olduğunca hızlı yapılıyor
ABD Başkanı Donald Trump sosyal medyada yer alan ülkede bazı havaalanlarında sağlık kontrolleri nedeniyle uzun kuyruklar oluştuğuna dair şikayetlere Twitter mesajıyla değindi. Trump, havaalanlarındaki kontrollerin mümkün olduğunca hızlı yapıldığını kaydetti, ancak çok tedbirli ve dikkatli davranılması gerektiğini söyledi. Trump ''Önce güvenlik'' ifadesini kullandı.
New York ve Los Angeles'ta kepenkler kapatıldı
New York'ta ve Los Angeles şehirlerinde kafeler ve restaurantların kapatılmasına, açık olacakların da sadece paket servisi hizmeti vermesine müsade edilmesine karar verildi. Sinema, tiyatro, gece kulübü ve bar gibi mekanlarından bugünden itibaren kapatılması kararlaştırıldı.
ABD Merkez Bankası’ndan Faiz İndirme Kararı
ABD Merkez Bankası (FED), Coronavirüs salgını karşısında tehdit altındaki ekonomiyi güçlendirmek için faiz oranını sıfıra yakın düşürdü. FED’den yapılan açıklamada faiz indiriminin yüzde 0 ile 0,25 arasında olacağı belirtildi. FED daha önce 3 Mart’ta yaptığı acil toplantıyla faiz oranını yüzde 0,5 düşürmüştü.
Trump, aşıyı satın almaya çalışıyor
Öte yandan Trump yönetiminin Coronavirüse karşı geliştirilen aşıyı elde etmek amacıyla bir Alman ilaç şirketine büyük miktarlarda para teklif ettiği iddia edildi. Alman Bild am Sonntag gazetesinin haberine göre ABD yönetimi Coronavirüse karşı geliştirilen aşıyı sadece kendilerine satmaları karşılığında büyük miktarda ödeme yapma sözü verdi. Haberde, genel merkezi Almanya’nın Tübingen şehrinde olan CureVac şirketi çalışanlarını kendi ülkesine çekmeye çalıştığı öne sürüldü.
Gazetenin Alman hükümetinin ilgili departmanlarının yanı sıra Almanya’nın Sesi Radyosu veya Deutsche Welle’den aktardığına göre Trump’ın Coronavirüse karşı geliştirilen aşıyı “sadece ABD için” elde etmek adına her yolu denediği kaydedildi.
Buna karşılık Die Welt Gazetesi’nin Alman hükümet çevrelerinden edindiği bilgiye göre Berlin hükümetinin ABD yönetimi tarafından sunulan “güçlü satın alma girişimine” karşı koymaya çalıştığı ifade ediliyor.
İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan haberde de Trump’ın CureVac Şirketi’nin geliştirdiği aşının sadece ABD’nin kullanımıyla sınırlı tutulması için büyük meblağlar teklif ettiği doğrulandı. Alman basınında ise “aşıyı ülkede tutmak için” Alman hükümetinin CureVac şirketine ilave mali teşvik sağladığı bilgisi yer aldı.
Almanya Sağlık Bakanlığı tarafından DPA’ya yapılan açıklamada “Alman hükümetinin, Avrupa’da ortaya çıkan ve Almanya’da da görülen Coronavirüse karşı aşı ve etkili materyaller geliştirme konusuyla yakından ilgilendiği ve bu bağlamda hükümetin CureVac ile yoğun bir iletişim içerisinde olduğu” bilgisine yer verildi.
Yunanistan'dan yeni önlemler
Yunanistan, Corona salgını önlemleri çerçevesinde Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve İspanya ile hava veya karayolu ulaşımını tamamen kesme kararı aldı.
Çekya'da bölgesel karantina başladı
Bugüne dek toplam 293 vakanın görüldüğü Çekya'da, ülkenin doğusunda yaklaşık 24 bin kişinin yaşadığı ve 25 vakanın görüldüğü bir bölgede toplu karantina uygulamasına geçildi.
Merkel ve Macron Corona Virüs Salgını ve Sınırları Konuşacak
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, corona virüsü salgınında gelinen nokta ve iki ülkenin sınır güvenliği konusunu görüşecekleri açıklandı. Görüşmeye AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in de katılacağı belirtildi.
Almanya, son olarak Avusturya, İsviçre, Fransa, Lüksemburg ve Danimarka arasındaki sınırlarda denetimlere başlama kararı almıştı.
Trudeau: Sınırların kapatılması dahil tüm seçenekler masada
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Coronavirüs salgınıyla mücadelede ülke sınırlarını kapatma ya da ülkeye yurt dışından girenleri kendilerini karantinaya almaya zorlama seçeneklerini elemediğini söyledi. CTV televizyonuna konuşan Trudeau’ya Kanada’nın Avrupa’yla sınırlarını kapatıp-kapatmayacağı sorulduğundaysa ‘‘Çok güçlü bir takım önlemler aldık. Hiçbir şeyi masadan kaldırmıyoruz. Şu ana kadar 249 Kanadalının test sonucu pozitif çıktı ve bir kişi öldü’’ ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan’da restoran ve cafelerde yeme yasağı
Suudi Arabistan’da Riyad ve Cidde’de Coronavirüs salgını önlemleri nedeniyle restoran ve cafelerde yemek hizmeti yasaklandı. Reuters'a göre bu bölgelerde restoran ve cafeler yalnızca eve dağıtım hizmeti verebilecek.
Bahreyn'de ilk ölüm
Bahreyn'de Coronavirüs salgını nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Ölen kişinin 65 yaşında bir kadın hasta olduğu belirtildi. Bahreyn'de resmi rakamlara göre, tespit edilmiş 214 vaka bulunuyor. Bahreyn'deki ölüm körfez ülkelerinde Coronavirüs nedeniyle görülen ilk ölüm oldu. Körfez bölgesindeki 6 ülkede bugüne dek toplam 965 vaka tespit edildi.
Hindistan’da Bolywood kepenk kapattı
Hindistan’da film ve TV endüstrisi, 19 – 31 Mart tarihleri arasında ülkedeki tüm çekimleri durdurma kararı aldı. Bunun sektöre milyonlarca dolar maliyeti olması bekleniyor zira Bolywood’da yılda binden fazla film yayınlanıyor.
Ülkedeki sektörel birliklerin ortak açıklamasında prodüktörlere işlerini tamamlamak için üç gün süre verdikleri açıklandı.
Öte yandan Hindistan’ın en popüler aktörlerinden Amitabh Bachchan, hayranlarının evinin önünde toplanmaması için çağrı yaptı.
Yıllardır her pazar günü Bachchan’ın evinin önünde yüzlerce insan toplanır, Bachchan da balkona çıkarak onları selamlardı. Amitabh Bachchan, hayranlarına dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Güney Kore’de vaka sayısı 8 bin 236
Güney Koreli yetkililer, Pazartesi günü ülkede 74 yeni Coronavirüs vakası tespit ettiklerini, bunun bir önceki güne göre önemli bir düşüş olduğunu açıkladı.
29 Şubat’ta 909 kişiye Coronavirüs tanısı konulan ülkede Mart ayı boyunca her gün tespit edilen vaka sayısı azaldı. Pazar günü 76 kişinin tespit edildiği açıklanmıştı. Ülkede tespit edilen toplam vaka sayısı 8 bin 236, ölü sayısı ise 75.
Afrika’da tedirgin
Afrika’da Coronavirüs nedeniyle seyahat kısıtlaması uygulayan ülke sayısı arttı. Gana, Güney Afrika, Kenya ve Cezayir, virüsün görüldüğü çeşitli ülkelere seyahat yasağı uygulamaya başladı. Henüz hiçbir vakanın görülmediği Cibuti ve Tanzanya ise tüm uluslararası uçuşları durdurdu.
Fas da uluslararası uçuşlara son verdi.
Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ise ülkenin hava sahasını ve kara sınırlarını kapattığını açıkladı.
Tunus’ta tüm sınırlar kapatılırken camilerde kılınan namazlar da dahil olmak üzere toplu etkinlikler yasaklandı.
Mozambik’te de 300’den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı.
Havayolu şirketleri uçuşlarda %70'i aşan kesintilere gidiyor
Dünyanın önde gelen havayolu şirketleri Coronavirüs salgını nedeniyle mevcut uçuşlarını %70'i aşan oranlarda azaltmayı planladıklarını belirtiyor. Air France, KLM, British Airways, Iberia gibi firmalar önümüzdeki iki hafta içerisinde mevcut uçuşlarını yüzde 70-80 civarında azaltmayı planladıklarını duyuruyorlar. Coronavirüs salgını nedeniyle ülkelerin sınırlarını kapatması ve çok sayıda kişinin seyahat planları ertelemeleri ve iptal etmeleri sebebiyle havacılık sektörü krizden en çok etkilenen sektörlerden biri haline geldi.
Güney Kore'de 74 yeni vaka
Hastalığın en çok etkilediği ülkelerden biri olan Güney Kore'de 75 yeni vaka daha tespit edildi. Ülkedeki toplam vaka sayısı 8236'ya ulaşırken Coronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 75 kişi oldu.
Honduras'ta 7 günlük sıkı önlemler kararı
Honduras'ta hükümet, 7 gün boyunca kamu ve özel tüm işletmelerin kapatılması, ülkedeki tüm uçuşların ve toplu taşımanın durdurulması talimatı verdi. Ülkede sadece, hastane, eczane, banka ve benzeri kurumların çalışmasına izin veriliyor. Honduras'ta bugüne dek toplam 6 vaka görülmüş durumda.