آواتودی*
کمتر از یک ماه پس از دیدار علی خامنهای با صالح العاروری معاون اسماعیل هنیه رییس دفتر سیاسی سازمان فلسطینی اسلامگرای حماس و هیئت بزرگی از این سازمان که در جریان آن، ایران قول داد کمک سالانه به حماس را از 100 میلیون دلار به 360 میلیون دلار افزایش دهد، اکنون هیئتی از حوثیهای یمن در تهران با خامنهای دیدار کرده است.
ملاقات میان نیروهای حوثی با خامنهای روز سهشنبه 22 مرداد / 13 اوت انجام شده است؛ چنین دیداری میان نیروهای حوثی با رهبر نظام حاکم بر ایران تا حال سابقه نداشته یا اینکه دستکم در برابر دوربینها نبوده است.
هیئت حوثی را محمد عبدالسلام سخنگوی جنبش انصارالله، شاخه نظامی حوثیهای زیدی یمنی ریاست کرد، که خامنهای را «ادامه دهنده خط پیامبر اسلام و ولایت امیرالمومنین» نامید؛ چنین چاپلوسی طبیعی است زیرا آنها نیز مانند حماس، جهاد اسلامی فلسطین و حزبالله آموختهاند با بیان این تملقها، پول و امکاناتی که از ایران میگیرند، بیشتر خواهد بود.
دیدار هیئت رسمی حوثی با خامنهای، و یک روز پیش از آن نیز با جواد ظریف وزیر خارجه رژیم، در میانه تحولات جنگی قابل اعتنای روزهای گذشته در یمن، بویژه در بخش جنوبی این کشورِ جنگ زده، انجام شده است.
ائتلافی که به رهبری سعودی در سالهای اخیر علیه نیروهای حوثی و سایر متحدین با حوثیها میجنگیدند، در روزهای گذشته دستخوش انشعابی عمیق شده و گروههای موسوم به «جداییطلبان» که به امارات متحده عربی نزدیک هستند و ظاهرا از سوی امارات حمایت تسلیحاتی و مادی میشوند، در نتیجه درگیریهای جنگی شدید با قوای حامی سعودی، بر عدن مسلط شده و اصرار دارند که یمن مانند دهههای دور، به دو کشور یمن شمالی و یمن جنوبی تقسیم شود و عدن مانند قبل، دوباره پایتخت یمن جنوبی باشد.
خامنهای در دیدار با هیئت حوثی با احتمال جدایی یمن به سختی مخالفت کرد و نیز از آنها خواست ایستادگی پرقدرتتری از خود، بویژه در برابر عربستان و امارات، نشان دهند.
رژیم ایران در سفر اعضای این هیئت حوثی با آنها به مثابه کسانی که باید رهبری دولت بعدی را بدست بگیرند، برخورد کرده است.
با وجود کشته شدن ابراهیم الحوثی برادر عبدالملک حوثی رهبر حوثیها در رخدادهای هفته گذشته، دست حوثیها در نبردهای اخیر ظاهرا بالاتر از قوای ائتلاف است و آنها توان نظامی قابل اعتنایی در حمله به اهداف متعلق به سعودی حتی در خاک عربستان نشان دادهاند.
عربستان در نبردهای گذشته متحمل ناکامیهای زیادی شده است اما در حالی که حکومت سعودی در سالهای اخیر به یکی از عوامل اصلی خصم علیه رژیم ایران مبدل شده، بعید است که به آسانی صحنه را در یمن به ایران و یا حتی به امارات واگذار کند.
یکی از اهداف راهبردی ایران از ادامه حمایت از حوثیهای یمنی غیر از نشان دادن برتری بر سعودی و سایر امیرنشینهایی که در اردوگاه رقیبان رژیم تهران قرار گرفتهاند، دسترسی به بنادر یمن و آبراه بابالمندب و راهیابی به دریای سرخ برای نزدیکتر شدن به اسرائیل و نیز شاخ و شانه کشیدن برای کشورهای دیگر در اطراف است.
*گزارشهای خبری، مطالب تحلیلی، مقالات و نیز نوشتههای سردبیری بخش فارسی شبکه آواتودی، کپی شده از منابع دیگر نیست. تمامی مطالب بخش فارسی، ویژه شبکه آواتودی نوشته و تهیه میشود.