در حالی که علی خامنهای رهبر حکومت اسلامی در ملا عام بر سیاست «نه جنگ، نه مذاکره» اصرار میورزد، شواهد حاکی است که نمایندگان رژیم او در دوره اخیر رشته مذاکراتی مخفی را با هدفهای گوناگون، از اربیل تا نروژ انجام دادهاند.
آواتودی آدینه چهاردهم تیر/ پنجم ژوئیه در گزارشی اختصاصی از حضور هیاتی از سوی رژیم ایران در اربیل عراق برای انجام مذاکراتی محرمانه خبر داد و تاکید کرد که حسن خمینی نوه بنیانگزار حکومت، ایرج مسجدی سفیر ایران در عراق که از فرماندهان ارشد سپاهی نزدیک به قاسم سلیمانی فرمانده شاخه قدس سپاه نیز محسوب میشود، همراه با دو تن از فرماندهان دیگر سپاه قدس و فرمانده قرارگاه رمضان سپاه پس از مذاکرات در اربیل، به سنندج مرکز استان کردستان ایران رفتند.
در آن گزارش به نقل از منابع اختصاصی خود تاکید کردیم که حسن خمینی در اقامتاش در اربیل با چند نماینده خارجی دیدار کرده است.
در حالی که منابع رژیم نسبت به این خبر سکوت کردهاند، تلویزیون بینالمللی آی24 شامگاه سهشنبه هجدهم تیر/ نهم ژوئیه با استناد به «منابع کرد» همین گزارش را منتشر کرد و تاکید کرد که این منابع که از سوی این تلویزیون مورد مصاحبه قرار گرفتهاند، از حضور حسن خمینی، ایرج مسجدی و شمار دیگری از فرماندهان سپاه در این مذاکرات مخفی در اربیل خبر دادهاند.
آواتودی همچنین در گزارش آدینه خود در خصوص سفر محرمانه هیات ایرانی به اربیل، افزوده بود که همزمان تلاشهایی از سوی رژیم برای مذاکره با احزاب کرد اوپوزیسیونی در جریان است که البته نتیجه مورد نظر حکومت را بدست نداده است، اما چهار روز پس از گزارش ما، رسانههای فارسی زبان وابسته به دولتهای غربی در گزارشهایی در روز سهشنبه هجدهم تیر، از مذاکرات مخفی حکومت با چهار گروه از نیروهای اوپوزیسیونی کرد خبر داده و تاکید کردند که موسسه حامی صلح در نروژ با نام نورف میانجی این مذاکرات بوده که اعضای آن چند ماه پیش با سفر به تهران با مقاماتی از حکومت دیدار کرده بودند.
بر اساس این گزارشها، این مذاکرات تا حال در سه مرحله، و از جمله در آلمان و نروژ در جریان بوده و در کنار نیروهای اطلاعاتی رژیم، کاظم سجادپور مقام ارشد وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز شرکت داشته است.
نام نروژ از دههها پیش در ارتباط با تلاشهای صلح میان اسرائیل و فلسطینیان به ویژه در ارتباط با توافقهای صلح اسلو که به تشکیل حکومت خودگردان فلسطینی و بازگشت یاسر عرفات و سران سازمان آزادیبخش فلسطین به سرزمینهای فلسطینی در سال 1993 انجامید، مطرح بوده است. نروژ در دوره اخیر نیز در ارتباط با سوریه و ونزوئلا میانجیگری بسیار فعالی داشته است.
گزارشهای جدید که ظاهرا سخنان برخی از مقامات احزاب یادشده کرد نیز تایید کننده درستی دستکم بخشی از آن است، حاکی است که چهار گروه حزب دموکرات کردستان ایران، حزب دموکرات کردستان، حزب کومله زحمتکشان کردستان ایران و حزب کومله کردستان در این مذاکرات سهیم بودهاند.
شواهد نشان میدهد یکی از اهداف حکومت از ترفند کشاندن سران احزاب کردی به این نوع مذاکرات، آرام کردن وضع منطقه در صورت بروز جنگ یا هر نوع رویارویی نظامی است که رژیم ایران بخشی از آن باشد تا مبادا کردها از چنین زمانی برای پیشبرد هدفهای خود بهرهگیری کنند.
سران احزاب یادشده در حالی دوباره فریفته این نوع مذاکرات شدهاند که حکومت اسلامی ید طولایی در قتل رهبران و فعالان این احزاب در جریان نمایش به اصطلاح مذاکرات سیاسی با سران کرد داشته و از عبدالرحمان قاسملو گرفته تا دکتر صادق شرفکندی را در این نوع تماسها به قتل رسانده است. قتل همه آنها نیز نتیجه اعتمادشان به طرف مذاکره کننده بوده ولی طرف سرانجام طرف مقابل در دور چندم تماسها زهر خود را ریخته است.
انتشار جزییاتی از مذاکرات محرمانه حکومت با نمایندگان چهار حزب کردی در حالی است که در روزهای گذشته دو عملیات مسلحانه در شمال غرب صورت گرفته که هردو به پژاک نسبت داده شده است؛ در تازهترین عملیات در اطراف پیرانشهر، واقع در استان آذربایجان غربی، ظاهرا در اوایل این هفته سه نیروی سپاهی کشته شدند که در واکنش به آن، سپاه منطقه برده سوران در ارتفاعات آلدنه در اقلیم کردستان عراق را با آتش توپخانه هدف قرار داده است. آواتودی سهشنبه هجدهم تیر از کشته شدن سه عضو سپاهی حاصل احمدی، ستار پیروتی و امید ملازاده و زخمی شدن قادری یک عضو دیگر سپاه در جریان تیراندازی به سوی خودروی سپاه، در واکنش به خشونتهای پایان ناپذیر حکومت اسلامی علیه کردهای منطقه، خبر داده بودند.
نام پژاک در مذاکرات محرمانه سازمان نروژی نورف با رژیم ایران مطرح نشده و شواهد حاکی است که این گروه از چنین مذاکراتی دوری کرده و ظاهرا به جای آن، تحرکات مسلحانه خود را افزایش داده است.
در این میان، معلوم نیست که برملا شدن مذاکرات پشت پرده نمایندگانی از چهار گروه کردی با عوامل حکومت ایران، چه تاثیری در ادامه این نوع تماسها داشته باشد و همچنین معلوم نیست که اقدام نمایشی اخیر حکومت در برگزاری «کنگره نامآوران کرد» در سنندج (که آواتودی آدینه گذشته در خصوص آن گزارش داده بود) با این تماسها و اهداف کلان حکومتی در قبال کردها ارتباطی داشته یا خیر؛ ظاهرا وزنه «آری» در پاسخ به این پرسش سنگینتر است.