Skip to main content

Varşova konferansı bölge sorunların çözümü için önemli bir adım

Varşova konferansı bölge sorunların çözümü için önemli bir adım
posted onFebruary 14, 2019
nocomment

ABD ve Polonya'nın öncülüğünde dün "Orta Doğu'da Barış ve Güvenliğin Geleceği Destekleme" başlıklı 2 gün sürecek bir konferans dün Varşova'da başladı. 


Konferansa ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD Dışİşleri Bakanı Mike Pompeo ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra 60 ülkeden temsilci katıldı.


Körfez ülkelerinden Bahreyn, Katar ve Umman dışişleri bakanları düzeyinde katılım sağlarken. Diğer Arap ülkelerinden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt ise konferansa temsilciler düzeyinde yer aldı.
Konferansta, Orta Doğu'daki terörizm, aşırıcılık, füze geliştirme ve yaygınlaştırma, deniz ticareti ve güvenliği, vekâlet güçlerinden kaynaklı tehditlerin dâhil olduğu bir dizi konunun ele alındığı açıklandı.


Pompeo: Bölge sorunların çözümü için işbirliği istiyoruz
Varşova konferansında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bölgedeki sorunun çözülmesinde hiçbir ülkenin kenarda durmaması gerektiğini söyledi.
Pompeo, "Amerika Birleşik Devletleri bu sorunların çözülmesinde tüm ülkelerimiz arasında yeni bir işbirliği çağı açılmasını istiyor" şeklinde konuştu.


Netanyahu: Önemli başarı
Dün sabah uçağa binmeden önce basına konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Bence, İsrail, ABD ve dünya ile bölgeden pek çok ülkenin yer aldığı bu konferansı düzenlemek ve bir konuyu ele almak son derece önemli bir başarıdır” dedi.


Tahran'dan konferansa bilindik tepki
Konferansa sert tepki gösteren İran’ın dini lideri Ali Hamaney’den Washington yönetimi ile yapılacak müzakerelerin maddi ve manevi zarardan başka bir şey getirmeyeceğini söyledi. Hamaney, herhangi bir müzakerenin “affedilemez bir hata” olacağını tehdidinde bulundu.


Varşova'daki zirvenin “ölü doğduğunu” öne süren İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, “İran'ın, 'Varşova sirkinin‘ gerçekleştiği gün terör saldırısına uğraması bir tesadüf mü? Diyerek Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarını hedef alan ve en az 27 askerin öldüğü saldırıda ABD müdahalesi olduğunu ima etti.


Hürriyet gazetesi Türkiye Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkilinin görüşüne dayandırdığı haberinde Türkiye'nin hiçbir şekilde konferansa katılım sağlayamamağı belirtildi. Söz konusu yetkilinin İran'ı kast ederek 'konferansın amacının bir ülkenin vurulmasıdır' iddiasında bulundu.

avatoday