Skip to main content

Türkiye ABD’den 40 adet F-16 savaş uçağı istedi

Türkiye ABD’den 40 adet F-16 savaş uçağı istedi
posted onOctober 9, 2021
nocomment

Türkiye’nin, 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80’e yakın modernizasyon kiti satın almak için ABD’ye başvuruda bulunduğu öğrenildi

Washington tarafından F-35 savaş uçağı programından çıkarılan Ankara, hava kuvvetlerini modernize etmek için bu defa Amerikan yönetiminden 40 adet F-16 savaş uçağı talebinde bulundu.

Haberi duyuran Reuters, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın başvuruyu değerlendirildiğini, kabul ettiği takdirde kongreye göndereceğini ve kongrenin başvuruyu bloke etme gücünün olduğunu bildirdi.

Türk medyasında yer alan haberlerde, 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80’e yakın modernizasyon kitinin değerinin 10 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Türkiye daha önce 100 adet F-35 savaş uçağı alımı için ABD’ye başvurmuş, ancak Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri sebebiyle Ankara, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar çerçevesinde F-35 savaş uçağı ortak üretim programından çıkarılmıştı.

ABD ayrıca, CAATSA yaptırımları çerçevesinde Türkiye Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve üç kurum yetkilisini yaptırım listesine almıştı.