Skip to main content

Hollanda Türkiye arasında kriz: 'Erdoğan, selefi ve cihatçı örgütlerle İslamlaştırma stratejisi uyguluyor'

Hollanda Türkiye arasında kriz: 'Erdoğan, selefi ve cihatçı örgütlerle İslamlaştırma stratejisi uyguluyor'
posted onFebruary 17, 2021
nocomment

 

Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü (NCTV) tarafından hazırlanan "Türkler Arasında Selefiliğin Gelişimi - Hollanda'daki Etkisi" başlıklı rapor, Türkiye ile Hollanda arasında yeni bir krize yol açacağa benziyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre raporda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Selefi ve bazen cihatçı örgütlerle birlikte bilinçli bir İslamlaştırma stratejisi uyguladığı” ve bunun Hollanda’daki Türk kuruluşları etkilediği savunuluyor.

Hollanda’da Türkiye karşıtı ilk resmi belge olan raporda, “Türkiye’deki cihatçi ve selefi örgütler sosyal medya aracılığıyla Hollanda’daki Türkleri etki altına alıyor ve bu platformlardan cihat yanlısı, batı ve Yahudi karşıtlığı yapılıyor” ifadeleri yer alıyor.

Raporda, Erdoğan’ın dini mesajlarının Hollanda’daki Türkler arasında "nefret ekebileceği ve onların demokrasiden uzaklaşmasına neden olabileceği" ileri sürülüyor.

Hollanda’daki bazı terörist saldırılar ile Erdoğan arasında bağ olduğunu ileri süren rapor, 18 Mart 2018'de Hollanda'nın Utrecht kentinde, Türkiye kökenli Gökmen Tanış'ın gerçekleştirdiği ve 4 kişinin öldüğü tramvay saldırısının, Erdoğan’ın Batı ve Hıristiyanlık karşıtı açıklamalarından bir gün sonra düzenlediğini belirtiyor. 

Rapor Erdoğan'ın, "Afgan cihatçı" Gülbeddin Hikmetyar ile fotoğrafına yer vererek radikal hareketler ile olan ilişkisinin 80’li yıllara uzandığından söz ediyor.

Erdoğan’ın Türkiye ve Suriye’deki bazı selefi ve cihatçı örgütlere destek verdiğini de yazan raporda, Erdoğan’ın 2023'te kendisini "Sünni Müslümanların küresel lideri" ilan etmeyi ve "Türkiye'yi İslam devletine dönüştürmeyi" hedeflediğini belirtiyor.

NCTV’nin raporu Hollanda’da gündem oldu. Siyasi partiler, meclisi olağanüstü toplantıya çağırıp, hükümetten açıklama istedi.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders "Başbakan Mark Rutte için cesaret gösterme ve terörist Erdoğan'la başa çıkma, Hollanda'daki nüfuzunu sona erdirme, Türkiye'yi NATO'dan çıkarma ve Türk Büyükelçisi'ni kovma zamanı" dedi.

Raporun yayılmasından sonra Türkiye, rahatsızlıklarını bildirmek üzere Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’ni çağırdı.