Skip to main content

İHD: Garê’de savaş suçu işlendi

İHD: Garê’de savaş suçu işlendi
posted onFebruary 15, 2021
nocomment


İnsan Hakları Derneği (İHD) TSK’nın Garê Operasyonu ve PKK tarafından alıkonulan  polis, asker ve MİT mensubu 13 kişinin ölümü hakkında açıklama yaptı.

Alıkonulan kişilerin serbest bırakılması için inisiyatif aldıklarını ve çok sayıda girişimde bulunduklarını hatırlatan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “siyasi iktidarın duyarsızlığı” ve “sert güvenlik politikaları ve devam eden kesintisiz askeri operasyonlar” nedeni ile çabaların başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Garê’de yaşananların savaş suçu olduğunu belirten Türkdoğan, “söz konusu olayda hayatını kaybeden 13 kişinin çatışmaya taraf olmadığı açıktır. Bu tür eylemler sadece insancıl hukuku ihlal etmez, aynı zamanda savaş suçu niteliği taşırlar. Bu nedenle, doğrudan çatışma dışı kişilerin hedef alınıp alınmadığı bu gibi vakalarda kritik önem taşımaktadır. Öte yandan sadece devletleri bağlayan insan hakları hukuku da devletlere yapacakları operasyonlarda bazı sorumluluklar yükler. İnsan hakları hukuku uyarınca devletlerin çatışmanın tarafı olmayan kişileri tehlikeye düşürecek operasyonlardan kaçınması, bu kişilerin yaşam hakkının güvence altına alınması için gerekli önlemleri alması yükümlülüğü vardır” ifadelerini kullandı. 

Garê operasyonu hakkında bağımsız bir soruşturma yürütülmesinin önemini vurgulayan Türkdoğan, “Genelkurmay’ın alıkonan kişilerin bulunduğu yere oldukça riskli askeri operasyon yapmasının muhtemel sonuçlarından da sorumlu tutulacağı açıktır. Hükümetin bu konuda adım atarak idari soruşturma konusu yapması gerekmektedir. Yaşamını yitiren alıkonan kişiler ile ilgili etkili soruşturma için yetkili Başsavcılığın çalışmalarının kolaylaştırılması gerekmektedir. Askeri operasyon ile ilgili eldeki tüm bilgi ve belgelerin yetkili Başsavcılık ile paylaşılması gerekmektedir. Adli Tıp Kurumu’nun yapacağı otopsi ve benzeri çalışmalarda yaşamını yitirenlerin ölüm sebebini ve ölüm anını uluslararası standartlara uygun olarak ve denetime açık bir şekilde yapması gerekir. Adaletin yerini bulması açısından tüm gerçekliğin açığı çıkmasının zorunlu olduğunu, bu tip ağır yaşam hakkı ihlallerinde yukarıda belirttiğimiz gibi tarafsız ve bağımsız organlar eliyle soruşturma yürütülmesinin gerekli olduğunu belirtmek isteriz” dedi.

İHD, PKK’nin alıkoyduğu kişilerin güvenliğinden sorumlu olduğunu ve alıkonulan 13 kişinin öldürülmesinde PKK’nin de sorumluluğunun açık olduğunu söyledi. İHD, PKK’den eğer ellerinde başka alıkonulan kişiler varsa, bunları serbest bırakmasını istedi.

TSK, 10 Şubat’ta Irak Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Garê mıntıkasında PKK’ye yönelik bir geniş kapsamlı bir operasyon düzenlemiş, söz konusu operasyonda PKK’nin daha önce alıkoyduğu aralarında asker, polis ve MİT mensubu bulunan 13 kişi yaşamını yitirmişti.

Millî Savunma Bakanlığı 13 kişinin PKK tarafından öldürüldüğünü açıkladı. PKK ise 13 kişinin Türkiye’nin bombardımanı sonucu öldüğünü söylüyor.