Skip to main content

Mollalar 3 Kürdü daha alıkoydu: Gözaltı sayısı 94’e yükseldi

Mollalar 3 Kürdü daha alıkoydu: Gözaltı sayısı 94’e yükseldi
İran rejimi, Rojhelat’ta başlattığı gözaltı ve tutuklama furyasını bugün de sürdürdü. Reim güçlerinin Urmiye ve Şino’da 3 Kürt yurttaşı daha gözaltına aldığı bildirildi.
posted onFebruary 1, 2021
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti’nin Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) Kürt yurtsever aktivistlerine karşı ay başında başlattığı gözaltı ve tutuklama furyası devam ediyor.

Rojhelat İnsan Hakları Örgütü Hengaw, İran rejim güçlerinin bugün Urmiye ve Şino kentlerinde 3 Kürt yurttaşı daha gözaltına aldığını duyurdu.

Hengaw, yerel kaynaklara dayandırdığı açıklamasında İran rejimi İstihbarat Teşkilatı İtlaat mensuplarının Şino’da Wahid Şex Mihemedi isimli Kürt yurttaşın evine baskın düzenleyerek Mihemedi’yi gözaltına aldı. Mihemedi’nin nereye götürüldüğü bilinmiyor.

Hengaw, aracıyla Şino’dan Neqede'ye giderken yolda Ferdin Bayezidi isimli Kürt yurttaşın da rejim güçleri tarafından gözaltına alındığını ve bilinmeyen bir yere götürüldüğünü de aktardı.

Hengaw ayrıca geçtiğimiz Cuma günü İran rejim güçlerinin Urmiye’nin Şeryare semtinde Resul Qizilbaş isimli Kürt yurttaşı da gözaltına aldığını bildirdi.

Yeni gözaltılar ile İran rejiminin son bir ay içerisinde gözaltına aldığı Kürt aktivist ve yurtsever sayısı 94’e yükseldi. İran rejimi, şu ana kadar gözaltına aldığı 94 kişiden sadece 2’si serbest bırakılırken, bunların büyük çoğunluğu tutuklanarak rejim cezaevlerine gönderildi. Az sayıda kişinin ise hala gözaltında oldukları kaydedildi ancak sayı netleştirilemedi.

Hengaw güvenli bir kaynağa dayandırdığı bilgilere göre gözaltına alınan 3 Kürt aktivistin “İran rejimine karşı çıkma” ve “İran rejimi karşıtı bir Kürt partisine destek vermek” iddialarıyla gözaltına alındılar.