Skip to main content

ABD’den İran rejimine: El koyduğun Güney Kore gemisini serbest bırak

ABD’den İran rejimine: El koyduğun Güney Kore gemisini serbest bırak
Güney Kore ve ABD, İran rejiminden Hürmüz Boğazı'nda el koyduğu Güney Kore bandıralı petrol tankerini serbest bırakmasını istedi. İran rejimi, petrol tankerine el koyduğunu kabul etmişti.
posted onJanuary 5, 2021
nocomment

ABD ve Güney Kore, İran İslam Cumhuriyeti’nden Hürmüz Boğazı'nda el koyduğu Güney Kore bandıralı petrol tankerini serbest bırakmasını istedi.

Güney Kore bandıralı MT Hankuk Chemi isimli gemi, 20 kişilik mürettebatıyla dün, Basra Körfezi’nin Hürmüz Boğazı’nda “petrol kirliliği” yaptığı iddiasıyla İran rejimi tarafından durdurulmuş, daha sonra gemiye el konulmuş mürettebatı da gözaltına alınmıştı.

İran rejiminin Kore gemisine el koymasını sert bir dille eleştiren ABD Dışişleri Bakanlığı İran rejimini, ekonomik yaptırımlardan kurtulmanın bir yolu olarak Körfezde seyrüsefer özgürlüğünü tehdit etmekle suçladı.

Reuters'in bildirdiğine göre isminin açıklanmasını istemeyen ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, İran rejiminin uluslararası toplum nezdinde ABD’nin uyguladığı yaptırımların baskısını hafifletmek için Basra Körfezi'ndeki seyir hak ve özgürlüklerini tehdit ettiğini söyledi.

ABD’li yetkili, "Güney Kore’nin,İran rejiminin el koyduğu tankerinin derhal serbest bırakılması çağrısına katılıyoruz” dedi.

Pasdaranlar gemiye el koydu

Yarı resmi Fars haber ajansı, İran'ın İslam Devrim Muhafızları Birliği'nin (IRGC) deniz kuvvetlerinin gemiyi ele geçirdiğini söyledi.

7 bin 200 ton petrol kimyasalı ürün taşıyan gemi, dün İran rejimi Devrim Muhafızları (Pasdaran) deniz Kuvvetleri tarafından el konulmuştu.

IRGC'den yapılan açıklamaya göre, "Bu tanker Suudi Arabistan'ın El Jubail limanından yönlendirildi ve deniz çevre yasalarının defalarca ihlali nedeniyle ele geçirildi." "Davası ülkenin yargı makamlarına teslim edilecek."

Uluslararası gemi takip sistemi MarineTraffic.com'dan alınan uydu verileri, MT Hankuk Chemi gemisinin en son dün İran rejimine ait Bandar Abbas limanı açıklarında olduğunu gösterdi. Geminin Suudi Arabistan'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gittiği bildirilmişti.

İran rejimin amacı para

ABD yönetiminin yanı sıra uluslararası siyasi analistler de İran rejiminin Güney Kore gemisine el koymasının tesadüf değil, planlı bir eylem olduğunu belirtiyor. Analistler, Güney Kore'nin ABD’nin İran rejimine uyguladığı ağır ekonomik yaptırımlar nedeniyle İran rejiminin Kore bankalarındaki milyarlarca dolarlık parasını veremediğini, bu paranın serbest bırakılmasını isteyen İran rejiminin böyle bir eylem gerçekleştirerek Güney Kore’yi sıkıştırmak istediğinin altını çiziyor.

Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın önümüzdeki günlerde Tahran'a bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.

İran rejiminin Kore gemisine el koyma eylemi, ABD’nin geçtiğimiz yılın 3 Ocak’ında Irak’ın başkenti  Bağdat’ta bir askeri operasyonla öldürdüğü İran rejimi Pasdaranlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin birinci yıldönümü nedeniyle İran rejiminin ABD güçlerine karşı olası saldırı ihtimali nedeniyle Tahran ile Washington arasında gerginliğin arttığı bir süreçte gerçekleşmesi de dikkat çekti.

Süleymani’nin öldürülmesini yıldönümü yaklaşırken ABD, İran rejiminin saldırı ihtimallerine karşı nükleer kapasitesi olan 2 adet B-52 bombardıman uçağı ile nükleer enerjili bir denizaltıyı Basra Körfezi'ne göndermişti.