Skip to main content

Haşdi Şabi’den Süleymani için Tahrir’de gövde gösterisi

Haşdi Şabi’den Süleymani için Tahrir’de gövde gösterisi
İran rejiminin Irak’taki eli Haşdi Şabi, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi’nin ikinci adamı Ebu el Mehdi Mühendis’in ölüm yıldönümü yaklaşırken Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda gövde gösterisi düzenledi.
posted onDecember 27, 2020
nocomment

2020’nin ilk günlerinde Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD tarafından düzenlenen hava saldırısı ile öldürülen İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile İran rejiminin Irak’taki askeri ve siyasi hegemonya aracı Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’in ölüm yıldönümü yaklaşırken, Haşdi Şabi başkent Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda gösteri düzenledi.

Haşdi Şabi destekçilerinin katıldığı gösteride ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atılırken, Tahrir Meydanı’na giden bütün yollar kapatıldı.

Gösterinin bir diğer boyutu da Başbakan Mustafa Kazımi’ye karşı gövde gösterisine dönüşmesiydi.

Dün Haşdi Şabi’ye bağlı milis gruplarından Asayib Ehlul Hak’ın ABD’ye yönelik tehditleri ve grubun bazı komutanlarının gözaltına alınması üzerine tansiyonun yükseldiği Bağdat’ta Başbakan Mustafa Kazimi sokağa çıkarak kentin nabzını tutmuştu.

Önceki gün Asayib Ehlul Hak mensupları ağır ve hafif silahlarla Taci Askeri Üssü’ne yürüyerek, üste tutulan grup üyelerini çıkarmaya çalıştı ancak güvenlik güçlerinin müdahalesiyle saldırı önlenmişti.

Asayib Ehlul Hak lideri Kays Hezali gözaltındakilerin bir an önce serbest bırakılmasını isterken Başbakan Mustafua Kazımi, kararı yargının vereceğini belirtmişti.

Kazımi, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Halkın güvenlik güçleri ve orduya yasa dışı hareket edenler nedeniyle zedelenen güvenini yeniden kazanmak için sessizce çalıştık. Ülkenin absürt maceraya sürüklenmemesi için sükunet çağrısı yaptık. Ancak gerektiğinde karşı karşıya gelmeye hazırız" uyarısında bulunmuştu.

3 Ocak’ta ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani ile Ebu Mehdi el Mühendis’in ölüm yıldönümünde İran rejiminin Haşdi Şabi üzerinden terörist saldırılar gerçekleştirmesinden endişe ediliyor. Bu sebeple ABD’nin Irak’taki askeri ve siyasi misyonlara teyakkuz halindeler.