Skip to main content

İtalyan mahkemesi YPJ’ye katılan Maria Marcucci’ye ceza verdi

İtalyan mahkemesi YPJ’ye katılan Maria Marcucci’ye ceza verdi
İtalya’daki Tornino mahkemesi, DAİŞ’e karşı savaşmak amacıyla Rojava’ya gelip YPJ saflarına katılan İtalyan Maria Edgarda Marcucci’ye 2 yıl “özel ev hapsi” cezası verdi.
posted onNovember 15, 2020
nocomment

Terör örgütü DAİŞ’e karşı savaşmak amacıyla Batı Kürdistan’a (Rojava) gelip Kürt Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) saflarına katılan İtalyan Maria Edgarda Marcucci, DAİŞ’in yenilgiye uğratılması ardından geri döndüğü İtalya’da cezaya çarptırıldı.

İtalyan eski YPJ savaşçısı Maria E. Marcucci hakkında 17 Mart 2020’de Torino Mahkemesince verilen “özel hapis cezası”nın temyiz duruşması 12 Kasım günü görüldü.

Marcucci: Gurur duyuyorum, mahkeme haksızlık yapıyor

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, “Eddi” kod adlı Marcucci, mahkemede “Hakkımda paylaşılan görüntüler beni bir kahraman olarak gösteriyor, bunun için gurur duyuyorum. Ancak Emniyet ve mahkemeniz bana haksızlık yapıyor” sözleriyle kendisini savundu.

Ancak İtalyan mahkemesi, Maria E. Marcucci'nin İtalya'da suç işlememiş olsa bile silah eğitimi aldığı için sosyal anlamda “tehlike potansiyeli” taşıdığı gerekçesi ile hakkında verilen cezayı onayladı.

Mahkeme kararına göre, akşam 9'dan sabah 7'ye kadar evinden çıkması yasak olan Marcucci'nin 18'den itibaren ise kamuya açık alanlara gitmesi ve 5 kişiden daha kalabalık bir ortamda bulunması da yasaklandı.

Ayrıca genç kadın şehir dışına yapacağı her yolculuğu da polise bildirmekle yükümlü kılındı. Pasaportu ve ehliyetine de el konulan Maria E. Marcucci’nin yurt dışına çıkma hakkı bulunmuyor.

Eylül 2017’de Rojava’ya gelerek YPJ'ye katılan Maria Edgarda Marcucci, Mart 2020’de döndüğü İtalya’da, Rojava’da DAİŞ ile mücadele sürecinde yaşadığı deneyimleri anlatmıştı.

Kürt Enformasyon Ofisi ve feminist hareketlerden mahkeme kararına tepki

İtalyan mahkemesinin Maria E. Marcucci’ye ceza vermesine İtalya’daki Kürt Enformasyon Ofisi ve feminist hareketlerinden tepki geldi.

Kürt Enformasyon Ofisi, İtalyan mahkemenin Maria E Marcucci hakkında verdiği kararın haksız bir karar olduğunu açıkladı. İtalya’nın etkili feminist hareketlerinden ‘Una di less Lucca’ hareketi ise Torino mahkemesinin kararına tepki olarak Porta Elisa’daki bir köprüye, “Eddi’ye özgürlük” yazan bir pankart astı.