Skip to main content

Seçimlere saatler kala Biden önde görünüyor

Seçimlere saatler kala Biden önde görünüyor
ABD başkanlık seçimlerine 48 saatten daha az bir zaman kalırken yapılan anketlere göre Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden önde. Eski Başkan Obama, Biden’a destek için ilk defa mitingine eşlik etti. Anketlere göre Trump ile Biden arasındaki fark yüzde 5’e indi.
posted onNovember 2, 2020
nocomment

ABD başkanlık seçimlerine yönelik yapılan ankete göre Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden ile Başkan Donald Trump arasındaki fark 5 puanın altına indi.

Ülke genelinde yürütülen ve New York Post’ya yer alan ankette, seçimlere iki gün kala Biden ile Trump arasındaki farkın azaldığı görüldü.

Biden, potansiyel seçmen anketinde yüzde 49,5 destek alırken, Trump’ın yüzde 44,7 desteğe sahip olduğu ortaya çıktı.

Joe Biden, sonuçları Ekim ayı başlarında yayınlanan bir ankette Trump’a 10 puanlık bir fark atmıştı.


Söz konusu anket sonucu, Trump’a halk oylamasını kaybettiriyor ancak Trump’a Seçici Kurul aracılığıyla tekrar kazanabilme olanağı sunuyor.

Obama’dan Biden’e destek

 ABD Başkanı Donald Trump başkanlık seçimlerinden önceki son hafta sonunda kritik eyaletlerden Pennsylvania’da dört ayrı miting düzenledi. Trump, hafta başında yine kritik öneme sahip Michigan’da çok sayıda seçim mitingi düzenlemişti.

ABD eski Başkanı Barack Obama Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden’a Michigan’daki mitingte eşlik etti. Biden, seçim kampanyasının başından bu yana ilk kez Obama ile birlikte iki mitinge çıktı.

Biden’ın siyahi Michigan seçmenlerinin büyük çoğunluğunu kazanması beklenirken, Trump eyaletteki mavi yakalı sınıfın ekonomik hedeflerine ulaşmak için en iyi aday olduğunu savundu.

Trump aynı zamanda Michigan’ın Demokrat Partili Valisi Gretchen Whitmer’ın yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınına karşı koyduğu kısıtlamalarla alay ederek, ekonomiyi açma, kısıtlamaları kaldırma ve Michigan’ın otomobil endüstrisine fayda sağlayacak ticari politikaları uygulama sözü verdi.

Başkan Trump, 2016’da Hillary Clinton’a karşı zor bir şekilde kazandığı Pennsylvania’da mitinglerine devam ederken, Biden’ın yarın  eyalete gelmesi bekleniyor.

Pek çok uzman, Pennsylvania’nın Beyaz Saray’ı kimin kazanacağına karar vermede dönüm noktası olabileceğini söylüyor.

Son anketler, Biden’ın Pennsylvania’da yüzde 3.6, Michigan’da yüzde 6.5 yüzde ve Wisconsin’de yüzde 6.4 puan ile önde olduğunu gösteriyor.

Trump, 2016’da bu üç eyalette çok az farkla kazanmıştı.

Başkanlık seçimini kazanmak için gerekli 270 delegeye ulaşabilmek için Trump’ın bu üç eyaletten en az birini kazanması gerekiyor.

Trump, geçtiğimiz Cuma günü Wisconsin’de gazetecilere verdiği demeçte, eyalet oylarının kendi lehine olacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Ülkede erken oylama katılım rekor sayıda artarken, Cumartesi sabahı itibari ile erken oylama veya posta yoluyla oy verenlerin sayısı 89 milyonu aştı.

Analistler, Demokratların genellikle yüksek seçmen katılımından yararlandığına dikkat çekiyor. Ancak Trump’ın geleneksel bir Cumhuriyetçi başkan olmamasından dolayı Cumhuriyetçiler açısından beklenmedik sürprizlerin de yaşanabileceğini belirtiyor.