Skip to main content

ABD’den Türk devletine S-400 uyarısı: Yaptırımlar masada

ABD’den Türk devletine S-400 uyarısı: Yaptırımlar masada
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rene Clarke Cooper, Türk devletinin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini denemesine ilişkin olarak, “Elbette S-400'lerin denenmesiyle, yaptırımlar masada” dedi.
posted onOctober 29, 2020
nocomment

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Rene Cooper, ABD'nin Türk devletine Rusya’dan satın aldığı S-400 füze hava savunma sistemini denemesiyle ilgili Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada Türk devletinin bu konuda ısrarlı olduğunu ifade ederek, “Bu çok gerçek bir risk” dedi.

Cooper, “Elbette S-400'lerin denenmesiyle, yaptırımlar masada" diye konuştu.

Türk devletinin S-400’leri aktive etmesinin ABD'nin kırmızı çizgisi olduğunu hatırlatan Cooper, deneme sonrası da, Ankara'nın füzelerin operasyonel hale getirilmesi konusunda geri adım atmasını umduklarını söyledi.

“S-400'ler uzaklaştırılsın, kullanım dışı bırakılsın, sisteme entegre edilmesin ve operasyonel hale getirilmesin” diye konuşan Cooper, sözlerine şunları ekledi:

“Biz kesinlikle Türkiye'nin Batı'da kalmasını sağlamak için çalışıyoruz. Bu sadece ABD için değil, ittifak (NATO) için de önemli.”

Erdoğan, ‘Amerika’ya soracak değiliz’ demişti

Tür Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta, Türk devletinin S-400 hava savunma sistemini denediğini doğrulamıştı.

Erdoğan, "Bu testler doğrudur yapıldı, yapılıyor ve Amerika'nın bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Çünkü biz elimizdeki bu tür imkanların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Herhalde bunu kalkıp Amerika'ya soracak değiliz" demişti.

Hoffman: Karşı çıkıyoruz

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jonathan Rath Hoffman, Erdoğan'ın açıklaması sonrası, “Türkiye'nin bu sistemi denemesine karşı çıkıyoruz. Bu durum aramızdaki güvenlik ilişkisini ciddi şekilde tehdit ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

ABD, NATO'nun ortak savunma sistemlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle Türk devletinin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına karşı çıkıyor.

Amerikan Kongresi'nden 2017'de geçen ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA), ABD yönetimine, Rusya dahil Amerika'nın hasmı görülen ülkelerden önemli miktarda silah alan ülkelere yaptırımlar uygulayabilmesinin yolunu açıyor.

ABD, 2017'de Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alınması sonrası Türk devletini, F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı.