Skip to main content

İran rejimi: Natanz’daki patlamanın sorumlusu UAEA müfettişidir

İran rejimi: Natanz’daki patlamanın sorumlusu UAEA müfettişidir
İran rejimi Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, Natanz nükleer tesisinde meydana gelen patlamanın ‘sabotaj’ olduğunu ve bu sabotajın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı müfettişlerinden biri tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.
posted onSeptember 7, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İran rejimi güvenlik teşkilatlarının Natanz nükleer tesisinde meydana gelen son patlamanın ‘sabotaj’ sonucu gerçekleştiğini ortaya çıkardığını belirterek, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinden birinin bu patlamayla ilişkisi olduğunu iddia etti.

İran rejimi devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan Behruz Kelamvendi, Natanz’daki saldırılarla ilgili soruşturmaların devam ettiğini ve yakın bir zamanda güvenlik servislerinin konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar yapacağını söyledi.

İran rejiminin uranyum zenginleştirme faaliyetlerini denetlemek için İran’ı ziyaret eden UAEA müfettişlerinin Natanz Nükleer Tesisi’ndeki denetimleri sırasında müfettişlerden birinin sistemlere girerek sabotaj gerçekleştirdiğini savunan Kemalvendi, “Bildiğimiz kadarıyla faktörleri ve yöntemi keşfettiler ve nasıl patlayacaklarını biliyorlardı” dedi.

Natanz nükleer tesisindeki patlamaların amacının zenginleştirilmiş malzemelerin üretimine zarar vermek olduğunu savunan Behruz Kemalvendi, ancak istedikleri hedeflere ulaşamadıklarını, bu nedenle Natanz’daki ekipmanlar için tesise bir salon daha ekleyeceklerini söyledi.

İran rejiminin nükleer tesislerine yapılan önceki saldırılara da atıfta bulunan Kemalvendi, "Tüm bu saldırıları UAEA müfettişine atfetmek istemiyoruz ancak müfettiş dahil olabilir” diye konuştu.

İran rejimi Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi’nin bu açıklamaları, İran rejiminin, yakın zamanda UAEA müfettişlerinin tartışmalı bir başka nükleer tesisi incelemesine izin verdiği bir zamanda gerçekleşmesi dikkat çekti.

UAEA müfettişleri önümüzdeki günlerde İran rejiminin başka bir nükleer tesisini denetlemek için İran’a bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.