Skip to main content

Kazımi: Trump ile ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesi konusunda anlaştık

Kazımi: Trump ile ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesi konusunda anlaştık
Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, ABD Başkanı Donald Trump’la ABD askerinin Irak’tan çekilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Donald Trump, daha önce yaptığı açıklamayla Irak’taki bütün güçlerini çekeceklerini açıklamıştı.
posted onAugust 22, 2020
nocomment

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği görüşme ardından yaptığı açıklamada, Trump ile ABD Güçlerinin Irak’tan çekilmeleri konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Kazimi açıklamasında, Trump’la gerçekleşen toplantının olumlu geçtiğini ve ABD-Irak ortak çıkarlarının ele alındığına dikkat çekti.

ABD Güçlerinin çekilme zamanına ilişkin de açıklamada bulunan Kazımi, çekilme tarihi ve şekli için ortak bir komisyon kurulacağını ve bu komisyonun yürüteceği çalışma sonrası belirleneceğini dile getirdi.

Mustafa Kazımi açıklamasının devamında, Irak halkının taleplerinin Beyaz Saray’a ulaştırıldığını ifade etti.

İçinde Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi yetkililerinin de bulunduğu Irak Başbakanı Mustafa Kazımi başkanlığındaki heyet 18 Ağustos 2020’de resmi davet üzerine Washington’a gitmişti. Heyetin ABD’ye gitmesinden 2 gün sonra 20 Ağustos’ta Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile ABD Başkanı Donald Trump bir görüşme gerçekleştirmiş, gerçekleşen toplantının ana gündem maddesinin Irak’ta bulunan 5 bin ABD askerinin durumu olduğu belirtilmişti.

ABD Güçleri 2003 yılında ‘Irak’a Özgürlük’ şiarı ve Baas rejimini ortadan kaldırmak için Irak’a girdi. Irak’a giren ABD Güçlerinin bir kısmı daha sonra çekilirken bir kısmı da Irak’ta kalmaya devam etti. Fakat ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamayla Irak’taki bütün güçlerini çekeceklerini belirtti.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ile Beyaz Saray'da yapacağı görüşme öncesi gazetecilerin karşısına çıkan ABD Başkanı Donald Trump, “Kürtler DAİŞ’i yıkma konusunda müttefiklerimizdi. Kürtlerle iyi ilişkilerimiz var” dedi.

ABD ordusunun Irak'ta az askeri kaldığını, ancak İran İslam Cumhuriyeti'nin bir şey yapması durumunda ülkeye yardım etmek için orada olmaya devam edeceklerinii belirten Trump, “İran’ın herhangi bir müdahalesine karşı belirlenmiş sayıda ABD askeri Irak’ta kalacak ve bu ülkeye yardım edecek” dedi.

Trump, bir noktada Irak'tan tamamen çıkmış olacaklarını belirterek, "Askerlerimizi Irak'tan hızlı bir şekilde çıkarıyoruz ve ABD'nin orada kalmak zorunda olmadığı günü sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Irak ile petrol anlaşmaları da yapıldığının altını çizen Trump, bölgeden çekildiklerinde Irak'ın kendini savunabilecek güçte olmasını umduklarını söyledi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ise, “Irak, birçok ABD şirketi ve yatırımcısını ağırlıyor” dedi.

Musfata Kazimi, Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin başkanlığında Irak heyetinin, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo başkanlığındaki ABD heyetiyle birçok anlaşmaya imza attığını belirtti.

Kazimi, Türk devletinin operasyonlarına yönelik soruya ise “Türkiye’nin Irak’ın egemenliğine ve onuruna yönelik müdahalelerini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” yanıtını verdi.

Irak güvenlik güçleri ve ABD öncülüğündeki DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon güçlerinin, DAİŞ'i yenmek için birlikte çalıştığına işaret eden Kazımi, "DAİŞ'in Irak ya da başka bir millete tehdit teşkil edemeyecek bir hale gelmesini sağlamak için birlikte çalışmayı sürdürecek" ifadesi kullanıldı.

Irak'ın askeri kapasitesini oluşturmak ve ortak çıkarlara yönelik tehditlerle mücadele için iki ülke arasında uzun vadeli güvenlik işbirliğine bağlılığın teyit edildiği belirtilen açıklamada, "Güvenlik işbirliğimiz, ekonomik, insani, siyasi ve kültürel işbirliğini genişletme çabalarımızın temelini güçlendirmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, yeni tip coronavirüs (Covid-19) pandemisinin, Irak halkına iş ve hizmet veren ve Ortadoğu'da istikrar gücü olarak yer alan müreffeh ve istikrarlı bir Irak inşa etmenin önemini bir kez daha ortaya koyduğu vurgulandı.