Skip to main content

Pompeo: Rusya ve Çin İran’a ambargoya uymazsa onlara da yaptırım uygularız

Pompeo: Rusya ve Çin İran’a ambargoya uymazsa onlara da yaptırım uygularız
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran rejimine yönelik yaptırımlara uymamaları halinde Rusya ve Çin’e karşı ABD cephaneliğindeki her aracı kullanacaklarını söyledi.
posted onAugust 22, 2020
nocomment

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya ve Çin’in İran İslam Cumhuriyeti’ne silah sağlamasına izin vermemek için ABD’nin cephaneliğindeki her aracı kullanacağı uyarısında bulundu.

Fox News’e açıklamalarda bulunan Pompeo, İran rejimine yönelik yaptırımlara uymamaları halinde Rusya ve Çin’e karşı yaptırım uygulama olasılığını değerlendirdi.

Pompeo, “Birleşmiş Milletler’in (BM) yaptırımları geri geldiğinde, sizi temin ederim ki ABD, Çinlilerin ve Rusların İran’a bizi tehdit eden silahı teslim etmemesi için cephaneliğindeki her aracı kullanacak. Ayrıca küresel silah tedarikçisi olma amacıyla para alamamaları için de elimizden gelen her şeyi yapacağız” uyarısında bulundu.

Washington yönetimi, İran rejimine yönelik yaptırımları geri getirebilecek mekanizma olan Snapback’ı kullanacağı konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne resmi bildirimde bulunmuştu. 

İran rejimine yönelik yaptırımlarını geri getirebilecek Snapback mekanizmasını kullanacakları konusunda BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirdiklerini duyuran Pompeo, yaptırımların bugünden itibaren 30 gün içinde geri getirilebileceğinin altını çizmişti.

“ABD, terör destekçisi devletin konvansiyonel silah almasına izin vermeyecek”

Pompeo, "Mesajımız çok basit. ABD, hiçbir zaman dünyanın en büyük terör destekçisi devletinin özgürce uçak, tank, füze ve diğer konvansiyonel silahları alıp satmasına izin vermeyecek" ifadesini kullanmıştı. 

ABD'nin geri getireceği yaptırımların, İran rejimine yönelik silah ambargosunun sürmesini de sağlayacağını vurgulayan Pompeo, "Yeniden getireceğimiz yaptırımlar, nükleer anlaşmanın yazarlarının aptalca görmezden geldiği İran'ın kötü niyetli eylemleri için yeniden hesap verme zorunluluğu getirecek" demişti. 

“Snapback uygulamaktan başka çare kalmadı”

Pompeo, son 2 yıldır İran rejimine yönelik silah ambargosunun sürmesi için diplomatik girişimlerde bulunduğunu ancak bugün artık Snapback mekanizmasını uygulamaktan başka çareleri kalmadığını kaydetmişti.

İran rejiminin hem bölgedeki ülkelere hem de kendi halkına karşı ciddi güvenlik tehdidi oluşturduğuna işaret eden Pompeo, "Tek taraflı aptal nükleer anlaşma, ABD için güvenlik getirmedi. Bu anlaşma, Orta Doğu'da barışı sağlamadı ya da rejimin davranışlarını değiştirmedi" görüşünü paylaşmıştı. 

Snapback mekanizması

BM Güvenlik Konseyi'nin İran rejimine 13 yıldır uyguladığı ve 18 Ekim'de sona erecek silah ambargosunu yenileme çabaları başarısızlıkla sonuçlanan ABD, Tahran’daki Molla rejiminin nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini askıya almasını gerekçe göstererek BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararıyla kaldırılan tüm yaptırımların, tekrar uygulanmasına imkan tanıyan yasal mekanizmayı hayata geçireceğini açıklamıştı.

Anlaşmanın taraflarından Rusya ve Çin ise ABD'nin, İran rejimi ile yapılan nükleer anlaşmadan 2018'de çekildiğini ve anlaşmaya taraf olmayan bir ülkenin yaptırımların yeniden devreye sokulmasına olanak veren yasal mekanizmayı hayata geçiremeyeceğini iddia ediyor.

ABD tarafından BM Güvenlik Konyesi’ne sunulan ve geçtiğimiz hafta oylanan İran rejimine yönelik silah ambargosunun uzatılmasını öngören tasarı kabul edilmemişti.