Skip to main content

Beyrut patlaması: 154 ölü, 5 bin yaralı, 60 kişi hala kayıp

Beyrut patlaması: 154 ölü, 5 bin yaralı, 60 kişi hala kayıp
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Salı günü gerçekleşen büyük patlama sonrası 60'tan fazla kişinin hala kayıp olduğu açıklandı. Resmi verilere göre patlamada en az 154 kişi yaşamını yitirdi 5 bine yakın kişi yaralandı.
posted onAugust 9, 2020
nocomment

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta liman alanında geçtiğimiz salı günü gerçekleşen patlamayla ilgili bilgi veren bir Lübnan Sağlık Bakanlığı yetkilisi, olayın üzerinden dört gün geçmesine rağmen hala 60'tan fazla kişinin kayıp olduğunu söyledi.

AFP haber ajansına konuşan Lübnanlı yetkili, "Ölü sayısı 154. Bu kişilerden 25'inin kimliği henüz tespit edilemedi" dedi. İsmi açıklanmayan yetkili, "Ayrıca 60'tan fazla kişi de hala kayıp" diye ekledi.

Lübnan Sağlık Bakanı dün yaptığı açıklamada, patlamada yaralanan 5 bin kişiden en az 120'sinin durumunun ağır olduğunu belirtmişti.

Soruşturma: Patlama dış müdahale ile mi gerçekleştirildi?

Lübnan'ın başkenti Beyrut’ta salı günü yaşanan patlamanın ardından başlatılan soruşturmanın ayrıntıları belli oldu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre soruştma üç ayaklı olarak yürütülüyor. Soruşturmanın ilk aşamasında patlayıcı materyalin limana nasıl geldiği ve burada saklandığına bakılacak. Ardından soruşturmanın bir ihmal mi yoksa kaza mı olduğu araştırılacak. Üçüncü aşamada ise bir dış müdahalenin patlamanın sebebi olup olmadığına yoğunlaşılacak.

Cumhurbaşkanı Avn: Havadan saldırı olabilir

Patlamanın bir sabotaj sonucu meydana geldiğine dair kesin bir kanıt bulunmazken Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn patlamanın sebebinin henüz kesin olarak belirlenemese de "havadan roket, bomba ya da başka türden bir müdahalenin olması ihtimalinin de olabileceğini" söyledi. Benzer iddialar daha önce ABD Başkanı Donald Trump tarafından dile getirilmişti. Lübnan'ın İsrail ile savaş halinde olması sebebiyle patlamada İsrail’in parmağı olduğu iddiaları ortaya atılmış,ancak İsrail Savunma Bakanlığı resmi açıklama yaparak iddiaları kesin bir dille reddetmişti.

“Defalarca uyarı yapıldı”

Soruşturmanın ayrıntılarına vakıf olan resmi bir kaynak, Reuters haber ajansına limanda tutulan patlayıcılarla ilgili yetkililere defalarca uyarı yapıldığı, ancak yıllarca hiçbir önlem alınmadığını söyledi. Tedbirsizlik ve ihmalin patlamanın asıl sebebi olduğunu ifade etti. Aynı kaynak, patlamaya sebep olan yangının doğrudan patlayıcı maddenin tutulduğu depoda başlamadığı, önce 9 numaralı depoda başladığını adından amonyum nitratın tutulduğu 12 nolu depoya sıçradığını söyledi.

Son verilere göre patlama sonucunda en az 154 kişi öldü 5 bin kadarı da yaralandı. Yirmi liman görevlisi de soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Lübnan Merkez Bankası da liman ve gümrük yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 7 kişinin banka hesaplarının dondurulduğunu açıkladı.

Trump: Herkes yardım etmek istiyor

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Lübnan'a yönelik yardımlarla ilgili olarak, telekonferans yöntemiyle yarın yapılacak uluslararası toplantıya katılacağını açıkladı.

Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yapan Trump, "Başkan Macron, Lübnanlı liderler ve dünyanın çeşitli bölgelerinden liderlerle Pazar günü bir konferans görüşmesi yapacağız. Herkes yardım etmek istiyor!" ifadesini kullandı.