Skip to main content

Almanya, Libya’ya ilgili Türk devletine uygulanabilecek yaptırımları açıkladı

Almanya, Libya’ya ilgili Türk devletine uygulanabilecek yaptırımları açıkladı
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Libya’ya silah sevkiyatı yapan ülkelerle ilgili AB tarafından planlanan yaptırımların nasıl belirleneceğini açıkladı. Libya'ya silah gönderen ülkelerin başında Türk devleti yer alıyor.
posted onJuly 20, 2020
nocomment

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhursaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin Libya’daki savaşa müdahale eden ve bu ülkeye silah sevkiyatı yapan ülkelere karşı yaptırım kararı alınabileceğini duyurmasının ardından planlanan yaptırımlara ilişkin ayrıntıları açıkladı.

Maas, silah ambargosunu delen "şirket, kişi ve kuruluşların" tümünün listelenmesi gerektiğini belirtti. Estonya ziyareti sırasında "Libya’ya malzeme ve paralı askelerin kiralık gemi veya uçakla ulaştırıldığını biliyoruz" diye konuşan Maas, ikinci adımda da bu malzeme ve paralı askerlerin geldiği ülkelere yaptırım uygulanabileceğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Türk devleti başta olmak üzere Mısır, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Libya’ya silah gönderiyor.

Petrol zengini Libya'da Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında devrilmesinden bu yana iç savaş yaşanıyor. Libya konusundaki girişimlerde henüz sonuç alınamadı. Ocak ayında Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’na katılan ülkeler silah ambargosuna uymayı taahhüt etmişti. Türk devleti bu savaşta, Müslüman Kardeşler ideolojisindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni; Rusya, Mısır ve BAE ise meşru Libya Temsilciler Meclisi’nin resmi askeri gücü olan General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nu destekliyor.

AB'den yaptırı uyarısı

Hafta sonunda Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhursaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yayınladıkları ortak bir bildiri ile Libya’daki savaşa müdahale eden ve bu ülkeye silah sevkiyatı yapan ülkelere karşı yaptırım kararı alınabileceği uyarısında bulunmuştu.

Açıklamada ayrıca, BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan silah ambargosu kararı hatırlatılarak, "Libya'da artan askeri gerilim ve çatışma riskinin artmasından ciddi endişe duyulduğu" da ifade edildi. Söz konusu bildiride herhangi bir ülkenin adı geçmedi ancak uluslararası kamuoyunda silah ambargosunun özellikle Türk devleti tarafından sürekli ihlal edildiği üzerinde duruluyor.

Mısır’dan Türk devletine gözdağı: Libya’ya asker gönderme tezkeresi mecliste

Öte yandan Türk devletine karşı Libya'ya askeri müdahale tehdidinde bulunan Mısır'da meclis, Libya'ya asker gönderme yetkisini içeren tezkereyi bugün oylayacak.

Tezkere, Türk devletinin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı birliklerin Sirte kentine harekat başlatması durumunda, Mısır ordusunun komşu Libya'ya müdahalesini öngörüyor. Mısırlı milletvekili Mustafa Bekri, Pazar günü yapılması öngörülen oylamanın Pazartesi gününe çekildiğini ve oylamanın kapalı oturumda yapılacağını açıklamıştı.