Skip to main content

İran rejiminin Suriye’deki askeri güçlerine büyük hava saldırıları

İran rejiminin Suriye’deki askeri güçlerine büyük hava saldırıları
Dêrezor ve Hama kırsallarında bulunan İran rejimine ait askeri hedefler ve İran rejimine bağlı milislere karşı büyük hava saldırıları düzenlendiği bildirildi. Saldırılar, İsrail ve Rusya savunma bakanlarının görüşmesi ardından gerçekleşti.
posted onJuly 19, 2020
nocomment

Suriye’nin kuzeyinde bulunan Dêrezor kırsalında İran İslam Cumhuriyeti’ne ait askeri hedeflere hava saldırıları düzenlenirken silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Hama kırsalında İran rejimine bağlı milislerin konuşlu olduğu hedefleri bombaladığı bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamaya göre Dêrezor kırsalında İran rejimi askeri güçleri ve İran rejimine bağlı milislerin nüfuz alanlarına bombardımanlar düzenlendi. Bombardımanlar üst üste iki gün gerçekleşirken Dêrezor’un doğusunda bulunan Elbukemal kırsalında 6 şiddetli patlama duyuldu. Bombardımanların kim tarafından gerçekleştirildiği henüz öğrenilemedi.

SOHR ilk olarak Cuma günü, Suriye-Irak sınırının yakınlarında, İran rejim güçleri ve ona bağlı milislerin nüfuz alanlarını hedef alan, kim tarafından yapıldığı belirlenemeyen şiddetli bombardımanlar gerçekleştirildiğini bildirdi. İran rejimi askeri hedeflerine yeni hava saldırıları düzenlenip düzenlenmeyeceği ise bilinmiyor.

Irak üzerinden Elbukemal’e takviye

SOHR ayrıca İran rejiminin Irak’taki eli gibi faaliyet gösteren Haşdi Şabi’nin Dêrezor’un doğu kırsalında bulunan Elbukemal'da İran rejim güçlerinin etki alanlarına yönelik yeni askeri ve lojistik takviyelerde bulunduğunu, bu takviyelerin de Irak'tan gelen unsurlar, mekanizmalar ve lojistik malzemeler içerdiğini bildirdi.

SOHR ayrıca dün Hama’nın doğu kırsalını kontrol eden Suriye rejim güçleri ile destekçileri olan İran rejim güçleri ve Lübnan Hizbullahı milislerinin bulunduğu bölgelerde patlamaların yaşandığını ve bu patlamaların, İran rejimine ait hedeflere düzenlenen hava saldırılarının neden olabileceğini aktardı.

Öte yandan ABD’nin başını çektiği DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon’a ait olduğu iddia edilen savaş uçaklarının Suriye'nin kuzeydoğusunda İran rejim güçlerinin konuşlu olduğu bölgelere bombardımanlar düzenlediği bildirildi.

Omurgasını Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Dêrezor Askeri Konseyi’nden bir yetkili, Alman Haber Ajansı’na (DPA) yaptığı açıklamada, Uluslararası Koalisyon’a ait olduğu düşünülen savaş uçaklarının Elbukemal’in batısında ve Dêrezor’un doğu kırsalındaki Salihiyye kasabası çevresinde konuşlu bulunan İran rejim güçleri ve ona bağlı milisleri hedef alan 5 hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

HSD Dêrezor Askeri Konsey yetkilisi, bombardımanların düzenlendiği bölgeden 30 kilometreden daha uzak bir noktadan dahi işitilebilen, çok güçlü patlama sesleri duyulduğunu ve Suriye rejim güçlerine ait araçların bombardımanların yaşandığı bölgeye doğru gittiklerinin görüldüğünü belirtti.

Uluslararası Koalisyon’a ait uçaklar, İran rejim güçleri ve ona bağlı milis grupların Dêrezor’un doğu kırsalında konuşlu oldukları noktaları bombalaması sırasında onlarca unsurun öldürüldüğü de belirtildi ancak net bir sayı verilmedi.

Saldırılar Rus ve İsrail savunma bakanlarının görüşmesi ardından gerçekleşti

Rusya ve Israil



İran rejim güçleri ve ona bağlı milis gruplarına karşı gerçekleşen bu saldırıların, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz arasında bölgesel konular, ikili meseleler ve Ortadoğu'daki son durumun ele alındığı telefon görüşmesinin ardından yaşanması dikkat çekti.

Rus haber ajansı Russia Today’in (RT) aktardığı bilgilere göre Şoygu-Gantz görüşmesiyle ilgili Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, acil konular, ikili askeri işbirliğinin geleceği ve Ortadoğu'daki son durumun ele alındığı belirtildi.

Açıklamaya göre iki bakan Rusya ile İsrail arasında askeri alandaki ortaklığın sürdürülmesi için ortak çaba gösterecek.

İsrail Savunma Bakanı Gantz ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rus mevkidaşı Şoygu ile ‘Ortadoğu’da istikrar ve son durumla ilgili stratejik konular’ hakkında görüştüğünü ve kendisine Tel Aviv'in İsrail'in güvenlik çıkarlarını anlayışla karşılayan Moskova'ya duyduğu şükran duygularını ifade ettiğini söyledi.

Gantz, İsrail devletinin İran rejiminin askeri olarak Suriye'ye konuşlanmasını ve Mollaların nükleer hedeflerine ulaşmasını engelleme konusundaki kararlılığını’ vurguladı.