Skip to main content

“PYD, Şam ile müzakereler yürütüyor: Kısmi anlaşmaya varıldı”

“PYD, Şam ile müzakereler yürütüyor: Kısmi anlaşmaya varıldı”
PYD’nin Rusya’nın garantörlüğünde Şam yönetimi ile yeniden müzakerelere başladığı ve iki taraf arasında “kısmi” anlaşmaya varıldığı iddia edildi.
posted onJuly 11, 2020
nocomment

PYD’nin Şam’a bir heyet göndererek Rusya’nın garantörlüğünde Suriye rejim yetkilileri ile yeniden müzakerelere başladığı ve iki taraf arasında “kısmi” anlaşmaya varıldığı iddia edildi.

BasNews’un adının açıklanmasını istemediğini belirttiği Batı Kürdistan (Rojava) Özerk Yönetimi’ne yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde PYD heyetinin Rusya’nın gözetiminde Şam’a giderek Suriye rejimi ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirdiği ve  heyetin 2 gün önce Qamişlo’ya döndüğü savunuldu.

İki tarafın heyetleri arasında gerçekleştirilen müzakere görüşmelerinde tarafların kısmi bir anlaşmaya vardıklarını dile getiren kaynak şunları söyledi:

“Anlaşmada, bu ay içerisinde Kobani ve Ayn Îsa’ya saldırma hazırlığında olan Türk devletini durdurmak amacıyla Şam Kürt yönetiminin önüne bir dizi maddeler sundu. PYD heyeti, rejimin sunduğu maddeleri görüşmek üzere iki gün önce Qamişlo’ya döndü. Qamişlo’da Özerk Yönetim yetkilileri ile bu konuları netleştirdikten sonra heyet, müzakereleri tamamlamak için tekrar Şam’a gidecek.”

Adının açıklanmasını istemeyen kaynağa dayandırılan haberde ayrıca, PYD heyetine PKK’den Haci Ahmed isminde bir yetkilinin başkanlık ettiği iddia edildi.

Şam yönetiminin , PYD’ye Demokratik Suriye Güçleri’nin (HSD) elindeki bölgeleri rejim güçlerine bırakması, yönetim, petrol, gaz ve güç paylaşımının ortaklaşmasını önerdiğini dile getiren kaynak, rejimin sınır kapılarındaki geçişlerin kontrolünde ve gümrük gelirlerinde Rusya’nın da söz sahibi olmasını istediğini ileri sürdü.

Şam yönetimi, Türk devletinin Kobani ve Ayn İsa’ya yönelik saldırıların önüne geçilmesi için HSD’nin ve PYD’nin resmi statüsünü sonlandırması, sınırların rejim güçlerine bırakılmasını talep ediyor.

Söz konusu kaynağın aktarımına göre; başta Rusya olmak üzere Türk devleti ve İran rejimi HSD’ye, rejim lehine taviz vermesi  için büyük bir baskı uyguluyor.

HSD üzerinde oluşan baskıya karşı ABD’nin nasıl bir  pozisyon alacağına ilişkin ise kaynak, "ABD, Türk devletiyle sınır bölgelerindeki sorunlarla ilgilenmiyor. ABD yönetimi sadece petrol alanları ve Irak sınırları üzerine yoğunlaşmakta" ifadelerini kullandı.

PYD Dış İlişkiler Komitesi üyesi Dara Mustafa, geçtiğimiz günlerde, son Astana görüşmesi  ekseninde Rojava’nın Suriye rejimine teslim edilmesi temelinde  Türk devleti, İran rejimi ve Rusya’nın tehlikeli bir projesi olduğunu söylemişti.