Skip to main content

Irak Yüksek Yargı Konseyi üyesi el-Haşimi, “Hizbullah Tugayları tarafından” öldürüldü

Irak Yüksek Yargı Konseyi üyesi el-Haşimi, “Hizbullah Tugayları tarafından” öldürüldü
Irak Yüksek Yargı Konseyi Siyaset ve Güvenlik Uzmanı Hişam el-Haşimi, Bağdat’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. İran rejimi güdümündeki Hizbullah Tugayları’nın el-Haşimi’yi bir hafta önce ölümle tehdit ettiği bildirildi.
posted onJuly 7, 2020
nocomment

Irak Yüksek Yargı Konseyi, siyaset ve güvenlik uzmanı Hişam el-Haşimi, Bağdat’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Irak İçişleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Saad Maan, yaptığı açıklamada, Haşimi’nin Bağdat’ta kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti.

İran güdümlü Hizbullah Tugayları El-Haşimi'yi ölümle tehdit etmişti

Hişam el-Haşimi'nin, İran İslam Cumhuriyeti güdümündeki Hizbullah Tugayları (Ketaib Hizbullah) tarafından öldürüldüğü iddia edildi.

Haşimi'nin arkadaşı gazeteci Maan Habib, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Haşimi’yi Hizbullah Tugayları öldürdü." ifadelerini kullandı.

Habib, arkadaşı ile aralarında geçen diyalogda, Haşimi’nin kendisine, bir hafta önce "Hizbullah Tugayları beni ölümle tehdit etti." dediğini aktardı. 

Bağdat’ta evinin önünde uğradığı suikast sonucu öldürülen Haşimi, İran rejimine yakın Şii milis grupların devlet karşıtı tutumlarını eleştiriyor ve mezhepler üstü bağımsız bir hükümet görüşünü savunuyordu.

Soruşturma komitesi kuruldu

Irak Yüksek Yargı Konseyi, siyaset ve güvenlik uzmanı Hişam el-Haşimi’nin Bağdat’taki evinin önünde öldürülmesinin ardından suikast suçlarında uzmanlaşmış bir soruşturma komitesi kurma kararı alındı.

Irak Haber Ajansı’nın (INA) haberine göre, İçişleri Bakanlığı ile koordineli olarak başkent Bağdat ve diğer bölgelerde gerçekleşen suikastların araştırılması için hakim ve Cumhuriyet Savcılığı’ndan ekibin bulunduğu bir adli soruşturma  komisyonu kurulmasına karar verildi.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi ise Hişam el-Haşimi’nin Bağdat’taki evinin önünde öldürülmesinin ardından Federal Polis 1. Tümen Komutanı Muhammed Kasım’ı görevden aldı.