Skip to main content

MOSSAD: İran’ın İsrail büyükelçiliklerine saldırı planlarını çökerttik

MOSSAD: İran’ın İsrail büyükelçiliklerine saldırı planlarını çökerttik
MOSSAD, İran rejiminin son zamanlarda Avrupa ve diğer bazı ülkelerde bulunan İsrail büyükelçiliklerine yönelik saldırı planlarının çökertildiğini duyurdu. Öte yandan İsrail’de, İran rejiminin Natanz nükleer tesisine yönelik saldırı iddialarıyla ilgili tartışmalar alevlendi.
posted onJuly 7, 2020
nocomment

İsrail Dış İstihbarat Servisi (MOSSAD), İran İslam Cumhuriyeti’nin son zamanlarda Avrupa ve diğer bazı ülkelerde bulunan İsrail büyükelçiliklerine yönelik saldırı planlarının çökertildiğini duyurdu.

Şarkul Avsat’ın İsrail medyasına dayandırdığı haberine göre MOSSAD, Avrupa ve diğer ülkelerde bulunan İsrail büyükelçiliklerini hedef alacak ‘terör planlarının’ önlendiğini bildirerek, bu planların arkasından İran rejiminin olduğunu duyurdu.

Söz konusu haberlerde, saldırıların önlendiği ülkelerin adlarına yer verilmezken, bu ülkelerin saldırıların önlenmesi yönünde İsrail ile işbirliği yaptığı ifade edildi.

İsrail, 2012 yılında İsrail’in Yeni Delhi Büyükelçiliği’ne yönelik bombalı saldırı da dahil olmak üzere İran rejimini, diplomatik misyon temsilciliklerine saldırılar düzenlemekle suçlamıştı.

Ertesi yıl ise, İran rejimi ajanı olduğu açıklanan bir kişi İsrail’in Bakü Büyükelçiliği’ne saldırdığı iddiasıyla tutuklanmıştı.

İsrail’in Natanz’a siber saldırı gerçekleştirdiği iddiası

Natanza



İran rejiminin uranyum zenginleştirme merkezi Natanz Nükleer Tesisi’nde geçtiğimiz hafta meydana gelen yangın sonrasında iki ülke arasındaki gerilim artarken, uzmanlar ve yetkililer bu yangının arkasında İsrail’in siber saldırısı olduğunu savunuyor.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İran rejiminin İsfahan kentinde yer altında bulunan Natanz Nükleer Tesisi’nde yaşanan yangın ile ilgili yaptığı yorumda, İran’da yaşanan her olayın arkasında İsrail’in olmadığını söylemişti.

Gantz, İsrail Radyosu’na verdiği demeçte, İsrail’in İran rejiminin nükleer tesisindeki gizemli yangınla ilgisi olup olmadığına ilişkin gelen bir soruya, “İran’da yaşan her olayın mutlaka bizimle bir bağlantısı yok” diyerek yanıt vermişti.

Son aylarda İran'da rejimin birçok tesisinde onlarca kaza ve yangın meydana geldi. Bunların çoğunun arkasında İsrail olduğu iddia edildi. Ancak İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi ise, “İran'a karşı politikamız uzun vadeli, ulus ötesi. İran'ın nükleer kapasiteye sahip olmasına izin vermiyor” şeklinde konuşmuştu.

İsrail’li üst düzey istihbarat yetkilisi: Saldırıları İsrail düzenledi

İsrail devlet yetkilileri bu açıklamaları yapsa da İsrailli üst düzey bir istihbarat yetkilisi, İsrail basınına yaptığı açıklamada İran rejiminin Natanz tesisinde gerçekleşen yangının İsrail’in düzenlediği saldırı sonucu çıktığını açıkladı.

İsrail eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman da Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, İsrail’in İran rejimine yönelik saldırılarına ilişkin bilgileri medyaya sızdıran kimliği belirsiz istihbarat yetkilisini durdurması gerektiğini söyleyerek, MOSSAD Başkanı Yossi Kohen’e atıfta bulundu.

Haaretz gazetesine göre Lieberman, İsrail Ordu Radyosu’na verdiği röportajda, “Üst düzey bir istihbarat yetkilisi operasyonu İsrail’in düzenlediğini ifade ediyor. Ülkenin tüm güvenlik kademesi bu kişinin kim olduğunu biliyor” diyerek, Kohen’i işaret etti.

New York Times gazetesinin, ‘Ortadoğu’daki bir istihbarat yetkilisini’ kaynak göstererek verdiği haberinde, İran’da Natanz Nükleer Tesisi’ndeki yangının İsrail’in saldırısı sonucu meydana geldiği ve santrifüjlerin geliştirildiği tesise güçlü bir bomba yerleştirildiği öne sürülmüştü.