Skip to main content

Ciwanmerdi: Birbirine zıt devletler Kürt düşmanlığında birleşiyor

Ciwanmerdi: Birbirine zıt devletler Kürt düşmanlığında birleşiyor
Türk devleti ve İran rejiminin son 5 gündür Başûr’daki Kürt güçlerine yönelik başlattığı eşzamanlı saldırılarının büyük bir amacının olduğunu ve bu amacın en büyük ayağının ise Başûr’daki kazanımları yok edilmesi olduğunu vurgulayan Ciwanmerdi, İran rejimiyle ilişkilerinden dolayı PKK’yi eleştirerek birlik çağrısında bulundu.
posted onJune 18, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti’nin öldürülmesi emrini verdiği Doğu Kürdistanlı (Rojhelat) bağımsız gazeteci ve aktivist Ali Ciwanmerdi, AVATODAY’de haftalık olarak gerçekleştirilen canlı yayın sunumunda yine çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türk devleti ve İran rejiminin son 5 gündür Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürt güçlerine yönelik başlattığı eşzamanlı saldırılarının büyük bir hedefinin olduğunu ve bu hedefin en büyük ayağının ise Başûr’daki kazanımları yok etmek olduğunu vurgulayan Ciwanmerdi, İran rejimi ile ilişkileri ve diğer bazı hususlarda PKK’yi eleştirdi.

Türk devleti ile İran rejimi Devrim Muhafızları’nın (Pasdaran) Başûr’daki hem Kuzey Kürdistanlı (Bakur) hem de Rojhelatlı güçlere yönelik eşzamanlı olarak başlattığı saldırıların büyük bir hedefinin olduğunu ve Başûr’daki kazanımların bertaraf edilmesi meselesinin de bu büyük hedefin bir parçası olduğunu ifade eden Ali Ciwanmerdi, “Bir taraftan Türk devleti büyük bir güçle karadan ve havadan Başûr dağlarındaki PKK güçlerine karşı saldırıya geçerken diğer taraftan İran rejimi, 2 bin Pasdar ile Mukriyan, Mahabad ve Piranşar’dan topladığı çok sayıda Cahşı Başûr sınırına yığmış ve Başûr’daki Kürdistan Demokrat Parti (HDK), İran – Kürdistan Demokrat Parti (İ-PDK), Komele güçlerine karşı yoğun top saldırıları gerçekleştiriyor. İran rejiminin, sınıra yığdığı Pasdar ve Cahşlarla bir kara operasyonu başlatma ihtimali de çok yüksek” dedi.

Zıt devletlerin Kürt düşmanlığında buluşması

Kürt halkının Türk devleti ve İran rejiminin hiçbir zaman birbirine dost olmadığını, Suriye sahasında ve birçok meselede karşıt iki devlet olduklarını ve birbirinden farklı karşıt iki sistem sahibi devlet olduklarını ifade eden Ciwanmerdi, “Ancak sadece bir konuda ortaktırlar o da Kürtlerin kazanımlarının ellerinden alınması ve Kürtlerin ezilmesi konusudur. Türk devleti bununla ilgili doğrudan düşmanlığı ve zor yöntemini uygularken İran rejimi bu yöntemin yanına sinsi ve hileyi esas alan bir anlayışı da ekleyerek Kürtlere karşı uyguluyor” diye konuştu.

İran rejimi ve Türk devletinin bugün niye tekrar ortak hareket ettiğini soran Ali Ciwanmerdi, “Onlar için PKK ve Rojhelatlı askeri güçler sorundur, bu doğrudur. PKK Türk devletine saldırıyor bu Türk devleti için sebeptir, Rojhelatlı güçler İran rejimine saldırıyor, bu onun için sebeptir. Bizim Rojhelat ile ilgili İran rejimi ile ilişkilerinden dolayı PKK’ye yönelik eleştirilerimiz olmuştur ve olmaya devam edecektir ancak Türk devletiyle mücadelesiyle ilgili PKK’yi hiç eleştirmedik ve sonuna kadar destek olduk. PKK ve Rojhelatlı güçler Başûr’da barınıyor. Ulusal çerçevede bakıldığı zaman bu gayet haklı bir durumdur” dedi.

“Her parça kendi özgülüne uygun mücadele yürütmesi gerekiyor”

Kürdistan’ın dört parçaya bölünmüşlüğünün bir gerçeklik olduğunu ve bu gerçekliğin her bir parçada Kürtlerin haklarına ulaşması için farklı mücadele biçimleri ve çözüm yöntemleri üretmesini de zorunlu kıldığının altını çizen Ciwanmerdi şöyle konuştu:

“Rojhelat açısından, İran rejiminin yıkılması ardından kurtarılabileceği savunulabilir, Bakur açısından otonomi temelli bir çözüm savunulabilir ki PKK’nin kendisi de bunun mücadelesini veriyor. Ve Batı Kürdistan’da (Rojava) da farklı bir yöntem olabilir. Bu sorunun temel nedeni düşmanımızın bir değil 4 farklı ülke olmasıdır.”

Mevcut güç dengeleri durumunda tüm Kürdistani güçlerin güçlerini birleştirmeleri durumunda bile Türk devleti veya İran rejimi bir yana Suriye rejimi ile de baş etmelerinin mümkün olmadığını savunan Ali Ciwanmerdi Kürt meselesinin dört ayrı ayağı olduğunu ve bunun farklı çözümleri zorunlu kıldığını, her Kürdistan parçasında silahlı mücadelenin gerekmediğini söyledi.

Kürtler, düşman kentlerini hedef almalı

Silahlı mücadele veren Kürt güçlerinin mücadele alanı olarak Kürdistan toprakları ve kentlerini değil düşman devletlerin topraklarını ve kentlerini tercih etmeleri gerektiğini dile getiren Ciwanmerdi, Kürdistan kentlerindeki mücadelenin daha çok Kürtlere zarar verdiğini söyledi.

Diğer parçalara göre nispeten daha güvenli olan Başur’daki Kürdistan Bölge Yönetimi’nden Türk devletine veya İran rejimine karşı mücadele verme gibi birçok şey talep edildiğini ancak onun da çok sınırlı bir kapasitesinin olduğu ifade eden Ali Ciwanmerdi, “Memur maaşları ödenmediğinde insanlar hemen sokağa iniyor, kendi içerisinde birçok sorunla boğuşuyor. Türk devleti veya İran rejimiyle savaşması mümkün değil. Başûr yönetimi kendi resmi topraklarının sorumlusudur” diye belirtti.

Kürtler açısından en büyük düşmanın İran rejimi olmasına rağmen padişahlık sevdalısı Erdoğan liderliğindeki Türk devletinin de Kürtlere karşı büyük suçlar işlediğini, en büyük katliamlarını Kürtlere karşı gerçekleştiren DAİŞ’i Türk devleti tarafından desteklendiğini, Erdoğan’ın oğlunun MİT aracılığıyla DAİŞ’le petrol ticareti yaptığını ve bunun belgeleriyle ortaya çıktığını söyledi.

İsrail örneği ve Kürt birliği

İsrail’deki farklı güçlerin kendi aralarında büyük çelişki ve kavgalar yaşamalarına rağmen İsrail’in güvenliği söz konusu olduğunda nasıl birlik oldukları örneği üzerinden Kürt güçlerinin de saldırı söz konusu olduğunda tüm çelişki ve kavgalarını bir kenara iterek ortaklaşmaları gerektiğinin altını çizen Ciwanmerdi, Kürtlerin uluslararası siyasette etkili olmanın yollarını araması gerektiğini vurguladı.

Hem PKK hem de Rojhelatlı partilerin Türk devleti ve İran rejimi ile mücadelelerinde bu düşman devletlerin ekonomisini hedef almaları gerektiğini ve saldırılarını Türkiye ve İran kentlerine taşımaları gerektiğini de dile getiren Ali Ciwanmerdi, PKK’nin İran rejimi ile ilişkilerini de eleştirerek tüm parçalardan imkanları Türk devletine karşı mücadeleye sevk etmemesi gerektiğini belirtti.

Coronavirüse dair uyarılar

Rojhelat’ta Coronavirüs ile ilgili yaşanan endişe verici duruma da değinen Ciwanmerdi, özellikle Sine, İlam, Mahabad, Seqiz ve diğer kentlerin çok kötü bir durumda olduğunu, Sine’de İran rejiminin insanlar görmesin diye gece kazıp cenazeleri gömdüğü birçok toplu mezar olduğunu ve Başûr’dakinden farklı olarak Rojhelat’ta İran hükümetinin Coronavirüsü yaymak istediğini belirterek hem Rojhelat hem de diğer parçalardaki Kürt halkının Coronavirüsü önemsiz bir şeymiş gibi düşünmemeleri ve bu virüse karşı tedbirlerini almaları gerektiğini söyledi.

İran rejiminin düşüncelerinin insanlara ulaşması için büyük bir engelleme çabasında olduğunu, çok para sarf edip Facebook hesapları hakkında şikayette bulunulduğunu belirten Ciwanmerdi, Facebook yönetiminin bu şikayetler ardından sayfalarını bir ay kapattığını buna karşı gerekli girişimlerde bulunmaları ardından sayfalarının kapanmasını engellediklerini söyledi.