بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Rojhelat’ta yoğun bir boykotun yaşandığı İran seçimlerinde oy sayımı sürüyor

Rojhelat’ta yoğun bir boykotun yaşandığı İran seçimlerinde oy sayımı sürüyor
İran ve Rojhelat’ta gerçekleşen Parlamento seçimlerinde oy sayım işlemi sürerken ilk gelen sonuçlara göre Rojhelat’taki birçok kentte boykot seçimlere damga vurdu. Kullanılan oylarda ise muhafazakar adayların kazandığı yönünde.
posted onFebruary 22, 2020
noبۆچوون

İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) gerçekleşen Parlamento seçimlerinde oy sayım işlemi sürerken ilk gelen sonuçlara göre Rojhelat’taki birçok kentte halkın büyük çoğunluğu seçimleri boykot ederek sonuçlara damgasını vurdu.

Rojhelat’tan kaynaklar büyük bir baskı ortamında gerçekleşen seçimlerde tüm baskılara rağmen Rojhelat’ta boykotun hakim olduğunu bildirdi. Kaynaklar ayrıca boykot dışında Rojhelat’ta kullanılan oylarda ise muhafazakar adayların kazandığını aktardı.

Reuters’ın konuyla ilgili servis ettiği haberine göre, ilk gelen kısmi sonuçlar göz önüne alındığında, İran rejiminin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney taraftarlarının çoğunluğu elde etmesinin muhtemel olduğu belirtiliyor.

290 koltuklu mecliste muhafazakarlar 42 koltuğu kaptı

İran rejimi İçişleri Bakanlığı tarafından duyurulan kısmi erken sonuçlara göre 290 koltuklu mecliste şu ana kadar 42 koltuğu muhafazakar adaylar kazandı.

İran rejimi Cumhurbaşkanlığı Ofisi ise seçime katılım oranının yüzde 61.83 olduğunu iddia etti ancak katılım oranının kentlere veya bölgelere göre dağılımı hakkında herhangi bir bilgi yaplaşmadı.

Rojhelat’ta katılım oranının çok düşük olması beklenen seçimlerin resmi sonuçların Pazar günü açıklanacağı bildirilirken düşük katılım sonucu ortaya çıkan tabloya göre Urmiye’de 7, Sine’de 2, Kirmaşan’da 3 ve Loristan vileyetinde ise 1 muhafazakar aday seçimden galip çıktı.

Halkın seçtiği adaylar veto edilmişti

İran rejimi parlamentosuna giren siyasetçiler çoğunlukla kendilerini "muhafazakarlar" ve "reformistler" olarak adlandırılan iki gruba ayırıyor.

Rojhelat’taki İran rejimi karşıtı birçok siyasi hareket ve aktivist, seçimlere katılımın İran rejiminin meşrutiyetinin kabulü anlamına geldiği için seçimlerin boykot edilmesi çağrıları yapmıştı. Diğer taraftan İran ve Rojhelat halkının genelinin aday olmalarını istediği kişilerin adaylık başvurularının veto edilmesinin de sandığa gitme oranının düşük olmasında etkisi olduğu değerlendirmeleri yapıldı.

Seçimlere katılım kriterlerini belirleyen rejimin Anayasayı Koruyucular Konseyi, veto ettiği adayları niçin veto ettiğini açıklamamıştı. Muhalif kesimler bu karara tepki göstererek veto gerekçelerinin açıklanmasını talep etmişti.