Çin’in modern İpek Yolu olarak adlandırılan “Bir Kuşak, Bir Yol” projesinin ikinci zirvesi yaklaşık 100 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla Çin’in başkenti Pekin’de yapıldı. 37 ülke ise cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık düzeyinde katılım sağladı.
Çin'in 2013 yılında duyurduğu yeni 'İpek Yolu Projesi' ile Asya, Afrika ve Avrupa arasında ulaşım, sanayi ve ticaret ağı oluşturulması hedefleniyor. Proje kapsamında Çin devletine ait şirketler tarafından yapılması planlanan kara ve demiryolları ile limanların finansmanının Çin bankalarının vereceği milyarlarca euroluk krediler ile karşılanması öngörülüyor.
ABD ambargolarından sonra İran, Ortadoğu'daki stratejik çıkarları çerçevesinden ambargolardan kurtulmak için projeye katılma umudunu taşıyordu.
Ali Hamaney'i temsilen toplantıya katılan Haddad Adil, Çi'in ABD'ye karşı ekonomik bir kutup olarak durabileceğini söyledi.
Ancak ABD'nin İran üzerinde geliştirdiği yoğun baskılar var. Diğer ülkeler is ABD'nin kendilerini cezalandırmasından korkuyor. İran bu projenin bir parçası olmasına rağmen ona önemli roller verilmedi.
İpek Yolu Projesi
Önceden İran topraklarında geçmesi planlanan bu projesinin Çin için önemli ekonomik faydalar sağlanacak olsa da ABD yaptırımlarından dolayı Çin farklı yollar tercih etti.
ABD yaptırımları öncesi yol projenin başlangıcında Orta Asya'da yani İran, Kafkas ve Türkiye'den geçmesi gerekiyordu. Yol projesi İran deniz yoluyla Basra Körfezi ve Kuzey Afrika'ya açılması gerekiyordu. Ancak ABD ambargolarından dolayı Çin, İran'ın proje içindeki rolünü azaltmış durumda. Avrupa için Türkmenistan ve Azerbaycan kara yolları kullanılacak İran'ın projeden silinmesinden dolayı da Basra ve Kuzey Afrika denizlerine açılmak için Afganistan ve Pakistan üzeri hedefleniyor.
ABD'nin İran'a dönük ambargolarını sıkılaştırmasıyla birlikte İran ve müttefikleriyle ilişlerinde de gerilemeye yol açmış durumda.