Ana içeriğe atla

Ankara, Irak'taki iç sorunları fırsat bilerek Kerkük'e müdahale ediyor

Ankara, Irak'taki iç sorunları fırsat bilerek Kerkük'e müdahale ediyor
Türkiye, Irak'taki mezhep ve etnik çelişkileri coğrafi ve siyasi çıkarları için değerlendirmeyi hedefliyor.
posted onMarch 18, 2019
noyorum

Ankara, Bağdat'taki Kürt ve Türkmen sorunlarını derinleştirme peşinde.

Türk devlet yetkilileri geçtiğimiz yıl yaptıkları açıklamalarda Kerkük'ün bir Türk kenti olduğunu iddia ediyorlardı.

Türkiye'nin resmi haber ajansı olan AA'da yer alan habere göre Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi Kerkük Valiliğine bir Türkmen'in atanacağını belirterek valiliğin Türkmenler için bir siyasi ve ulusal hak olduğu iddiasında bulundu. Türkmen Cephesi'nin Irak Parlamenteri olan Salihi, Kerkük'te yaşanacak herhangi siyasi yada güvenlik sorunun Irak ve bölgenin parçalanmasını beraberinde getireceği tehdidinde bulundu.

Salihi şunları söyledi:
"Türkmenlerin Suriye, Irak, İran ve Suriye'de varlar. Kürtler de Tükiye, Suriye, Irak ve İran'da dağılmış durumdalar. Kerkük'te yaşanacak olası bir sorun söz konusu ülkeleri de olumsuz etkileyecektir. O zaman uluslararası güçlerin müdahalesiyle ülke etnik mezhepsel küçük kantonlara ayrılır.

Irak parlamentosunda bulunan 329 milletvekilide 10'u Türkmen milletvekilidir. Türkmen gurupları ve bazı Arap gurupları Kerkük'ün 16 Ekim 2017 öncesine dönemsini istemiyor. Bilindiği gibi 25 Eylül 2017'de Kürdistan Bağımsızlık Referandumu gerekçe gösterilerek Irak İran'ın desteklediği Haşdi Şabi ile birlikte peşmergeleri Kerkük'ten çıkartmıştı.

Kritik süreçleri fırsat bilen Ankara her zaman Irak iç işlerine müdahale etmeye çalışıyor. Türkiye Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu 2018'in başında yaptığı açıklamada Kerkük'ün tarihsel olarak bir Türk kenti olduğunu belirterek "Türkmenler bizim kırmızı çizgimizdir. Türkmenler yönelik saldırılara karşılık veririz. Erbil, Kekük, Musul ve Telafer'deki Türkmenlere karşı yapılan zulümlere karşı sesiz kalmamızı kimse beklemesin.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ise siyasi diplomatik kurallara aykırı ve açık bir biçime Ekim 2018'de bazı siyasetçi ve Türkmen şahsiyetleri sarayında ağırlamıştı.

Peşmergenin Kerkük'ten çıkartılmasıyla Türkmenlere yönelik yapılan saldırıda aralarında siyasetçi, akademisyen ve parti yöneticilerinin olduğu 20 kişi öldürüldü.