Ana içeriğe atla

Van-İran sınırına  64 kilometrelik güvenlik duvarı

Van-İran sınırına  64 kilometrelik güvenlik duvarı
posted onMay 12, 2021
noyorum

Ağrı-İran sınırına örülen 81 kilometrelik güvenlik duvarından sonra, 64 kilometre uzunluğunda bir güvenlik duvar da Van-İran sınırına örülmeye başlandı.

Van-İran sınırına örülecek olan güvenlik duvarı ile PKK üyelerinin sızma girişimi, kaçakçılık ve düzensiz göçmenlerin önlenmesi amaçlanıyor. Ayrıca güvenlik duvarına paralel bir şekilde konuşlanacak olan sınır birliklerinin 7/24 gözetleme faaliyetinde bulunacağı belirtiliyor.

295 kilometrelik Van-İran sınırında hiçbir fiziki engelin olmadığının altını çizen Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, “Sınırda bir taraftan optik kulelerimiz yapılırken, duvar yapımına da başlandı. Ağrı sınırından 120 nolu taştan başlayıp 64 kilometrelik kısım 3 etapta ihale edildi. Bu 3 yüklenici firmamız baharın gelmesiyle şantiyelerini kurup imalatlarına başladılar. İnşallah bayramdan sonra kasım ayına kadar hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürecekler.” dedi.

Güvenlik duvarının sınır birliklerinin işini kolaylaştıracağını belirten Vali Bilmez, “Bir taraftan ülkemizin maruz kaldığı düzensiz göçmenlerle mücadelede epey bir mesafe almış olacağız. Yüklenici firmalarımız hem duvarların yapılacağı güzergahın altyapısını hazırlayacak hem bu yola paralel gidecek yol çalışması da yapacak. Duvar tek başına sınırı korumayacak. Duvar, sadece sınır birliklerimize yardımcı olacak. Paralel geçen yolda 24 saat devriye gezilecek. Hem kamera sisteminden hem duvardan hem de hendekten yararlanacaktır. İnşallah en güvenli sınırlarımızdan bir olacaktır. Sınırımız duvar yapımı konusunda sıkıntılı değil ama yer yer sıkıntılı alanlar olursa duvarımızı belli oranda geriye çekerek daha düzgün bir alandan geçireceğiz. Ancak genel alanda duvarımız sınır hattına 5 ila 15 metre aralığında paralel gidecektir." diye konuştu. 

İlk etapta 64 kilometrelik güvenlik duvarı için şu an 3 metrelik beton bloklarından 60 adet üretildiğini, bayramdan sonra bu sayının 100’e çıkarılıp, günlük üretilen blokların hepsinin monte edileceğini aktaran Bilmez, 295 kilometrelik Van-İran sınırının tamamına duvar örüleceğini söyledi.