Ana içeriğe atla

69 AP üyesinden AB’ye Türkiye mektubu

69 AP üyesinden AB’ye Türkiye mektubu
posted onMarch 28, 2021
noyorum

69 Avrupa Parlamentosu üyesi, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dışişleri Yüksek Komiseri Josep Borrell'e ortak mektup göndererek Türkiye’deki insan hakları ihlalleri hakkında Ankara’ya baskı yapılmasını istedi.

AB Liderler Zirvesi öncesi yazılan mektupta, HDP’ye açılan kapatma davası, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme ve İHD Genel Başkanı’nın gözaltına alınması, Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması hatırlatılarak, “son dönemde Türkiye’de dramatik olaylara tanık olduk” denildi.

AB’nin dış politikada taviz verme isteğini Erdoğan’ın muhalefeti bastırmak için bir kart olarak kullandığını belirten AP üyeleri, AB’yi Erdoğan rejimini yatıştırma politikasından vazgeçmeye çağırdı.

Erdoğan hükümetinin muhalefete karşı baskılarını artırdığı ve toplumdaki kutuplaşmayı derinleştirdiği ifade edilen mektupta, “Avrupa Birliği, diktatörlük yolunda olan Türk hükümetine karşı kadın hakları, siyasi faaliyet özgürlüğü, ifade özgürlüğü, insan hakları ve demokrasiden yana taraf tutmalıdır. AB zirvesi bu tarihi sorumluluğu yerine getirmezse, hem Türkiye'de hem de bölgede demokrasiye büyük zarar gelmesinden endişe duyuyoruz” ifadelerine yer verildi.