Ana içeriğe atla

Güvenlik kaynakları: Erbil saldırısını Kudüs Gücü komutanları planladı

Güvenlik kaynakları: Erbil saldırısını Kudüs Gücü komutanları planladı
posted onFebruary 19, 2021
noyorum


Erbil'e yapılan son terör saldırısı hakkında bilgi sahibi olan güvenlik yetkilileri Avatoday'e yaptıkları açıklamada, saldırının iki İran Devrim Muhafızları komutanı tarafından planladığını ve Haşdi Şabi desteği ile gerçekleştirildiğini açıkladı.

Adlarının açıklanmaması kaydıyla Avatoday’e konuşan kaynaklar, Kürdistan’ın başkenti Erbil’e ve ABD liderliğindeki koalisyon güçlerine düzenlenen saldırıyı, İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü’nün 2 üst düzey komutanı olan Alireza Novbakht ve Reza Bagheri Il Zooleh’in planladığını söyledi.

Kaynakların ifadelerine göre, İranlı komutanlar Nobakht ve IL-Zooleh saldırıdan üç gün önce Cuma günü Parviz Khan Sınır Kapısından Kürdistan Bölgesi'ne giriş yaptı ve saldırıyı gerçekleştirmek üzere Kerkük'e yerleşti. Saldırıyı başlatmak üzere, İran’dan gelen komutanlara Haşdi Şabi'nin 110 ve 24 Tugayı’ndan iki güvenlik komutanı Hessam Jasim Mohammad Saleh (Abu Sajjad) ve Azhar Khozeir Abbas Helameh (Abu Taybah) yardım etti. Saldırganlar, füze rampalarının konumunu belirlemek için, Kürdistan Bölgesi topraklarını drone ile izledi ve Pazartesi akşamı söz konusu terör saldırısını gerçekleştirdi.

İlk incelemelerde roketlerin İran yapımı Fajr 107mm olduğu ortaya çıktı.

Kaynaklar, Ebu Sajjad ve Abu Taybah'ın 30 Eylül 2020'de Erbil Uluslararası Havalimanı'na yapılan bir başka roket saldırısından da sorumlu olduğunu da ekledi. 

Pazartesi gecesi çok sayıda roket Irak Kürdistanı'nın başkenti Erbil'i ve ABD güçlerini hedef aldı. Saldırı sonucunda uyruğu hala bilinmeyen bir sivil müteahhid yaşamını yitirdi ve biri ABD askeri olmak üzere en az beş kişi yaralandı.

Saldırıyı "Olia al-Dam" adlı kimliği belirsiz bir milis grubu üstlenmişti.