Ana içeriğe atla

ABD, Husileri “terör örgütü” ilan ediyor

ABD, Husileri “terör örgütü” ilan ediyor
ABD yönetiminin Yemen’deki İran rejimi güdümünde bulunan Husi Şii milis grubunu “terör örgütü” ilan etmeye hazırlandığı bildirildi.
posted onJanuary 11, 2021
noyorum

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin Yemen’deki İran İslam Cumhuriyeti güdümünde bulunan Şii Husi milis grubunu “terör örgütü” ilan etmeyi planladığını duyurdu

Husilerin Yemen’in gelirleri üzerindeki etkisini azaltacak adımların atılacağınıda duyuran Pompeo açıklamasında, ABD yönetiminin bu adımla “Husilerin sivil vatandaşları, alt yapıyı ve denizlerdeki ticari taşımacılığı tehdit eden sınır ötesi saldırıları dahil olmak üzere terör eylemlerinden hesap sorulmasının amaçladığını” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “terör örgütü” ilan etme ve ekonomik kaynaklarını kurutma planlamaları dışında Husilerin en önemli üs siyasi figürü; Abdulmelik el Husi, Abdulhalik el Husi ve Abdullah el Hekim’i de ‘Küresel Teröristler’ listesine dahil etmeyi düşündüklerini söyledi.

İran rejimi güdümünde bulunan Yemen’deki Şii milis grubu Husiler, İran rejiminin bölgesel çıkarları temelinde Yemen ve Basra Körfezi’ndeki diğer Arap ülkelerinde terörist faaliyetler yürütüyor.

İran rejiminin temin ettiği füzelerle özellikle Suudi Arabistan’daki petrol tesisleri ve Havalimanlarına saldırılar gerçekleştiren Husiler, en son büyük saldırısını Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco’nun tesislerine saldırı gerçekleştirmiş, bu saldırıda milyon dolarlarla ifade edilen maddi zarar meydana gelmişti.

Yemen’de ise Suudi Arabistana’ın başını çektiği Arap Koalisyonu, Husilere karşı savaşan Yemen hükümetine destek amacıyla Husilerin Yemen’deki hedeflerine saldırılar gerçekleştiriyor.