Ana içeriğe atla

68 üyeden AP başkanına “Türklerin Rojava’da işlediği suçlar araştırılsın” mektubu

68 üyeden AP başkanına “Türklerin Rojava’da işlediği suçlar araştırılsın” mektubu
Avrupa Parlamentosu’nun 68 üyesi, Türk devleti ve güdümündeki cihatçı çetelerin Rojava’da işledikleri insanlık suçlarının incelenmesini talep eden bir mektup imzalayarak Parlamento Başkanı David Sassoli’ye sundu.
posted onOctober 21, 2020
noyorum

Aralarında Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt Dostluk grubu üyeleri François Alfonsi, Andreas Schieder, Nikolaj Villumsen’in de bulunduğu 68 AP üyesi parlamenter, Parlamento Başkanı David Sassoli’ye yazdıkları mektupta, Türk devleti ve güdümündeki cihatçı çetelerin Batı Kürdistan’da (Rojava) işgal ettikleri alanlarda işledikleri insanlık suçlarının araştırılmasını talep etti.

68 parlamenter imzaladıkları mektupta, Türk devleti ve cihatçı çetelerin işledikleri suçların araştırılması için işgal altındaki Rojava topraklarına bir heyet gönderilmesi çağrısında bulundu.

Mektupta, Türk devleti ve güdümündeki cihatçı çetelerin işlediği insan hakları ihlallerinin tespit edilmesi ve Birleşmiş Milletler’in (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin ihlallerle ilgili raporuna ilişkin incelemelerin de yapılması istendi.

Mektupta, söz konusu BM raporunda, işgal altındaki Rojava topraklarında açık ve kanıtlanmış insan hakları ihlalleri olduğu ve bu ihlallerin Türk devleti güdümündeki çetelerden olan Süleyman Şah Tugayı, Hamza Tugayları ve Sultan Murat Tugayı mensupları tarafından gerçekleştirildiğinin belirtildiği vurgulandı.

Söz konusu cihatçı çetelerin Türk devleti işgali altındaki Afrin ve El Bab bölgesinin yanı sıra Grê Spi ve Serêkaniyê bölgelerinin kontrolünü de ellerinde bulundurduğunun hatırlatıldığı mektupta, insanlık suçlarına maruz kalan kurbanların ifadelerinde, kendilerine karşı tecavüz, cinsel istismar, kaçırma ve yargısız infaza kadar uzanan birçok insanlık suçunun işlendiğini anlattıkları aktarıldı.

Mektupta çoğunluğu Kürt olan ve bu katliamlardan kaçabilen insanların Rojava Özerk Yönetim İdaresi altındaki bölgelerde bulunduğu hatırlatıldı.

İşgali sona erdirme çağrısı

Türk devletinin sistematik olarak insan hakları ihlallerinde bulunan çetelere olan politik, ekonomik ve askeri desteğini kesmesi gerektiğinin vurgulandığı mektupta Türk devletinin güdümündeki çetelerle birlikte Rojava’da gerçekleştirdikleri yasadığı işgali sona erdirmeye ve bölgeden çekilmeye çağırısı da yapıldı.

İşlenen suçları araştırmak üzere bölgeye gönderilmesi önerilen AP heyetinin görevinin, bölgedeki durum hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yerelde araştırmalar yapmak, Rojava Özerk Yönetimi’nin siyasi organlarıyla diyalog başlatmak ve Türk devleti ve güdümündeki cihatçı çetelerin işgali altında bulunan bölgelerden kaçan insanlarla konuşmak olduğu belirtildi.