Ana içeriğe atla

AB, ‘Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi’ni kabul etti

AB, ‘Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi’ni kabul etti
Avrupa Birliği (AB), insan hakları ihlali yapan kişi, kurum ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasını sağlayacak yeni "küresel insan hakları yaptırım rejimini" kabul etti.
posted onDecember 8, 2020
noyorum

Avrupa Birliği (AB), insan hakları ihlali yapan kişi, kurum ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasını sağlayacak yeni “Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi”ni kabul etti.

AB Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, Brüksel'de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda kabul edilen yeni sistemle AB, ilk kez dünya çapında ciddi insan hakları ihlalinde bulunan devlet veya devlet dışı aktörleri hedef alabilecek.

AB'nin yaptırımları seyahat yasağı, varlıkların dondurulması ve AB içindeki kişi ve kuruluşların yaptırım listesine alınanlara doğrudan veya dolaylı fon sağlamasının yasaklanmasını içeriyor.

Yaptırım kapsamına giren ihlaller ise soykırım, insanlığa karşı suç ile işkence, kölelik, yargısız infaz, keyfi tutuklama ve gözaltı gibi ciddi durumları kapsıyor.

Yaptırım kararı üye bir ülkenin veya AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi'nin teklifiyle alınabilecek.

ABD: AB’nin kararı çığır açan bir başarı

Pompeo

 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, AB’nin insan hakları ihlali yapan kişi, kurum ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasını sağlayacak yeni küresel yaptırım rejimini kabul etmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Yeni yetkiler küresel olarak ihlalleri caydıracaktır” dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yaptırım rejimini “çığır açan bir başarı” olarak tanımlayan Mike Pompeo, “AB'nin aldığı yeni tedbirler üye ülkelere insan hakları ihlallerine karşı küresel çapta hesap sormaları için güçlü araçlar sağlıyor. Yeni yetkiler ABD, İngiltere ve Kanada'nın insan hakları ihlalcilerine yaptırım uygulama çabalarını tamamlayacak, insan haklarını koruma konusundaki işbirliğimizi daha da artıracak ve küresel olarak ihlalleri caydıracaktır” ifadesini kullandı. 

Pompeo, Avrupa ülkelerinin bu konudaki ilk yaptırımlarını uygulamalarını beklediklerini ifade etti.

Brüksel'de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda kabul edilen yeni sistemle AB, ilk kez dünya çapında ciddi insan hakları ihlalinde bulunan devlet veya devlet dışı aktörleri hedef alabilecek.

AB'nin yaptırımları seyahat yasağı, varlıkların dondurulması ve AB içindeki kişi ve kuruluşların yaptırım listesine alınanlara doğrudan veya dolaylı fon sağlamasının yasaklanmasını içeriyor.

Yaptırım kapsamına giren ihlaller ise soykırım, insanlığa karşı suç ile işkence, kölelik, yargısız infaz, keyfi tutuklama ve gözaltı gibi ciddi durumları kapsıyor. 

Yaptırım kararı üye bir ülkenin veya AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi'nin teklifiyle alınabilecek.

Yunansitan'dan Türk devletine yaptırım talebi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da toplantıda Ankara'nın AB'nin iyi niyetine cevap vermekte başarısız olduğunu söyleyerek bloğun Türk devletinin 'kabahatli' davranışına karşılık vermesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa dışişleri bakanları bugün AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları üzerine anlaşmazlık yaşayan Türk devletine karşı yaptırımlara temel olup olmadığını görüştü. AB liderleri 10-11 Aralık'taki zirvede bu konuyu ele alacaklar.

Avrupalı liderler Ekim ayında Akdeniz'de Yunanistan tarafından da egemenlik iddia edilen kesimde petrol ve doğalgaz aramayı durdurmaması halinde Türk devletinin yaptırım ile karşılaşacağı uyarısında bulunmuşlardı.