Ana içeriğe atla

ABD’den Irak’a 45 günlük İran yaptırımları muafiyeti

ABD’den Irak’a 45 günlük İran yaptırımları muafiyeti
ABD, Irak’a, İran rejimiyle ilişkisi bulunan ülke ve oluşumları hedef alan yaptırımlardan yalnızca 45 günlüğüne muafiyet tanıdı.
posted onNovember 21, 2020
noyorum

20 Ocak 2021’de görevi devredecek olan ABD’deki Donald Trump yönetimi, Irak’a, İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkisi bulunan ülke ve oluşumları hedef alan ekonomik yaptırımlardan yalnızca 45 günlüğüne yani yeni ABD Başkanı Joe Biden’in göreve başlamasından birkaç gün öncesine kadar muafiyet tanıdı.

İran rejiminin gaz ve elektrik ithalatı, altyapısı yıllardır azalan ve 40 milyon insan için enerji bağımsızlığını sağlamak için gerekli kapasite veya bakıma sahip olmayan Irak'ın tüketiminin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Washington 2018 sonunda İran rejimine yeniden ve eskisinden çok daha ağır yaptırımlar uyguladığından beri, başka ithalat kaynakları bulmak için Bağdat'a tanınan süreleri sürekli olarak uzattı.

Irak’taki Mustafa Kazimi hükümeti, Mayıs ayında iktidara geldiğinde, Irak'ta nüfuz için İran rejimiyle rekabet eden ABD dört aylık bir muafiyet daha tanıdı.

AFP’nin haberine göre, bir önceki süre 60 gün olarak belirlenmişti ve bu uzatma sadece ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin ‘görüşünü ifade etmek için son bir fırsat istemesi’ nedeniyle 45 güne ulaştı.

Bugün Irak'ta birçok kişi, Donald Trump’ın son dakikada büyük bir hamle yapmasından dolayı endişeli. İran rejimini veya Irak'taki müttefiklerini hedef almak, Bağdat'taki ABD büyükelçiliğini kapatmak veya Irak'taki İran rejimi yanlısı liderlere veya kurumlara karşı yeni bir dizi yaptırım uygulamak gibi pek çok seçenek ABD’nin masada duruyor.