Ana içeriğe atla

NYT: İsrail, Tahran’da El-Kaide’nin ikinci adamını öldürdü

NYT: İsrail, Tahran’da El-Kaide’nin ikinci adamını öldürdü
New York Times, İsrail istihbaratının Tahran’da, İran rejimi himayesinde bulunan El-Kaide’nin iki numaralı adamı Abdullah Ahmed Abdullah’ı öldürdüğünü bildirdi. ABD ve İsrail, ABD’nin Kenya ve Tanzanya Büyükelçiliklerine düzenlenen saldırıların planlayıcısı olduğu gerekçesiyle uzun süredir Abdullah’ın peşindeydi.
posted onNovember 14, 2020
noyorum

ABD'nin New York Times (NYT) gazetesi, Tahran’da İran İslam Cumhuriyeti’nin himayesinde bulunan El-Kaide'nin iki numarası Abdullah Ahmed Abdullah’ın İsrailli istihbarat üyelerinin düzenlediği suikastle öldürüldüğünü yazdı.

ABD ve İsrail istihbaratı, ABD'nin Kenya ve Tanzanya Büyükelçilik binalarına düzenlenen 1998'deki saldırıların planlayıcısı olduğu gerekçesiyle uzun süredir Abdullah Ahmed Abdullah’ın peşindeydi.

New York Times, 7 Ağustos 1998’de ABD’nin Kenya ve Tanazanya Büyükelçilik binalarına yönelik El-Kaide tarafından gerçekleştirilen ve 224 kişinin hayatını kaybettiği saldırılardan sorumlu tutulan El-Kaide’nin iki numaralı ismi Abu Muhammed el-Masri mahlaslı  Abdullah Ahmed Abdullah’ın İran rejiminin başkenti Tahran’da İsrail ajanları tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

New York Times’ın konuyla ilgili haberine göre 58 yaşındaki Abdullah, saldırıların yıl dönümü olan 7 Ağustos’ta Tahran’da suikaste uğradı. Kızıyla birlikte evinin yakınlarında aracıyla seyir halinde olan Abdullah’a motosikletli iki kişi yaklaştı. İsrail istihbaratından olduğu belirtilen ikili, otomobile doğru beş el ateş etti. Abdullah ve kızı Miriam olay yerinde hayatını kaybetti.

İran medyası kimliklerini gizlendi

New York Times’ın haberinde, İran medyasının öldürülen Abdullah ve kızının kimliklerini gizlediğini ve suikastte ölenleri, aynı süreçte hayatını kaybeden Lübnanlı tarih profesörü Habib Davud ve 27 yaşındaki kızı Meryem şekelinde yansıttığı belirtildi.

İran rejimi Devrim Muhafızları (Pasdaran), Habib Davud’un Hizbullah üyesi olduğunu savunmuştu.

New York Times'a konuşan bir ABD yetkilisi, Abdullah Ahmed Abdullah’ın İran rejimi tarafından hapiste tutulduğu iddia edilse de Abullah’ın 2015'ten beri Tahran'da özgürce dolaştığını belirtti.

İran rejimi kabul etmedi

İran rejimi Dışişleri Bakanlığı, New York Times gazetesinin haberinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. İran topraklarında El-Kaide teröristi olmadığı ifade edilen açıklamada, “Washington ve Tel Aviv, her zaman olduğu gibi işlenen suçların sorumluluğundan kaçmak için İran’ın bu gruplarla bağlantısı olduğunu öne süren yalanlar ortaya atıyor” denildi.

Kızı Bin Ladin’in oğluyla evliydi

ABD istihbarat bilgilerine göre 1998’deki saldırıların planlayıcısı olarak gösterilen Abdullah Ahmed Abdullah, El-Kaide’nin kurucularından biri. El-Kaide’nin iki numaralı ismi olarak gösterilen Abdullah’ın, mevcut lider Eymen ez-Zevahiri’nin sağ kolu ve yerine geçmesi en muhtemel kişi olduğu belirtiliyor.

Abdullah’ın aynı suikastte öldüğü iddia edilen kızı Miriam’ın, El-Kaide eski lideri Usama Bin Ladin’in oğlu Hamza Bin Ladin’le evli olduğu biliniyordu. Hamza Bin Ladin’in de 2019’da bir ABD saldırısında öldürüldüğü bildirilmişti.

10 milyon dolar ödül konmuştu

Uzun yıllardır FBI’ın en çok aranan teröristler listesinde üst sıralarda yer alan Abdullah için, yakalanmasına ilişkin bilgi paylaşana 10 milyon dolarlık ödül konmuştu. ABD kaynakları, Abdullah’ın İran rejimi tarafından tutuklansa da 2015’ten bu yana Tahran’da serbestçe dolaştığını belirtiyor.