Ana içeriğe atla

HDP ile Kürdistani partiler platformu kalıcı hale getirme kararı aldı

HDP ile Kürdistani partiler platformu kalıcı hale getirme kararı aldı
Eş Genel Başkanı Mithat Sancar başkanlığındaki HDP heyeti, seçim ittifakı çalışmalarını görüşmek için Kürdistani partilerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Mithat Sancar toplantı ardından "Kürdistani Seçim İttifakı'nda yer alan partiler ile kurduğumuz platformu kalıcı hale getirme kararı aldık” dedi.
posted onOctober 25, 2020
noyorum

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar başkanlığındaki HDP heyeti ile Kürdistani partilerin temsilcileri uzun bir aradan sonra bir araya geldi.

Toplantıya HDP heyetinden Eş Genel Başkan Mithat Sancar’ın yanı sıra HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, İmam Taşçıer, Alican Önlü, Nusrettin Maçin ve Nejdet İpekyüz yer aldı.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan New Garden Hotel’de gerçekleşen toplantıya şu isim ve partiler katıldı: Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadî Partisi.

DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, salgın gerekçesiyle uzun zamandır Kürt siyasi partileriyle bir araya gelemediklerini, bu tür toplantıların ilerleyen süreçlerde daha fazla olacağını söyledi. Aydeniz, alınacak kararların toplantı sonrası kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Kürt birliği konusunun ele alınacağı toplantı basına kapalı olarak sürdü.

Sancar: Kürdistani İttifakı kalıcılaştırma kararı aldık

Toplantı ardından açıklamalarda bulanan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Kürdistani Seçim İttifakı'nda yer alan partiler ile kurduğumuz platformu kalıcı hale getirme kararı aldık” dedi.

Sancar'ın açıklamaları şöyle:

"Bugün burada Kürdistani İttifak partileriyle bir araya geldik. HDP olarak Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz ziyarete, buradaki programlar çerçevesinde böyle bir buluşmayı arzu etmiş ve dilekte bulunmuştuk. Sağ olsun arkadaşlar toplantıyı organize ettiler, çok yapıcı ve verimli bir buluşma oldu bizler açısından. Pek çok konuda tüm açıklığıyla konuşma fırsatı bulduk. Bizler çok yararlandık bu görüşmeden bazı somut kararlar alma memnuniyetiyle ayrılıyoruz. Biraz önce sevgili Mehmet Emin kardeşimin de belirttiği gibi öncelikle seçime dönük bir ittifak olarak ortaya çıkan platformun, bundan böyle kalıcı hale gelmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması konusunda görüş birliği oluştu.

“Bu toplantı başlangıç”

Esasen seçimlerden sonra bu yönde görüşmeler yapılmıştı ama ilk defa bugün Kürdistani İttifakın kalıcı hale gelmesi açıkça ve somut bir şekilde konuşuldu. Ve ilk adım bugün atılmış oldu. Kürdistani İttifakı kalıcı hale getirmek amacıyla somut çalışmalar yapılmasına dönük karar bu toplantıdan çıktı. Bugünkü toplantıyı bu yönde bir başlangıç olarak görüyoruz. Bundan sonraki toplantının tarihini mevcut sekretarya belirleyecek, o toplantıda bugün alınan karar gündemin tek maddesi olacak ve bu madde etrafında, bu gündem etrafında somut çalışmalar yapılacak.”

“Ulusal birlik hayati önemde”

Bu görüşmeleri HDP olarak iki açıdan son derece hayati önemde gördüklerini ifade eden Sancar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Birincisi Kürtlerin bir ulusal birlik meselesi vardır. Ulusal birliğin hayati önemi Kürtlerin ulusal varlığının tehdit altında olmasından kaynaklanmaktadır. Ulusal hakları ya tanımıyor, inkar ediliyor ya da var olan haklarına yönelik amaçlı müdahaleler sürekli yapılıyor. Dolayısıyla ulusal varlıkları ve hakları tehdit altında olan bir halkın siyasi temsilcilerinin de ortak bir çizgide buluşma mecburiyetleri vardır. Kendi aralarında ortaklığı oluşturma yükümlülükleri ve sorumlulukları vardır. Bu sorumluluk her konuda görüş içinde bulunmayı şüphesiz gerektirmez. Temel konularda, ilkelerde ve hedeflerde buluşmak Kürt halkına karşı tarihi siyasi ve hatta ahlaki bir sorumluluktur.”

Türkiye’de demokratik dönüşümün Kürtlerin katkısı olmadan mümkün görünmediğini dile getiren Sancar, “Bugüne kadar yaşanan tecrübeler, Kürtlerin aktif ve etkili bir şekilde yer almadığı bir mücadeleden demokratik dönüşümün çıkamayacağını göstermektedir. Bu konuda da ittifak partileriyle de görüş birliği içinde olduğumuzu müşahede ettik.

“Çalışmalarımız somutlaşacak”

Kürdistani ittifak partilerine, bize yönelik saldırı ve baskılar karşısında bizlere verdikleri destek ve dayanışma mesajları için de teşekkür ettik. Bu destek ve dayanışmalarının da büyüyerek devam edeceğini dile getirmelerinden büyük mutluluk duyduk. Bundan şüphemiz yoktu. Burada bir kez daha yüz yüze bu durumu da görüştük ve bu şekilde teyit ettik. Bundan da elbette memnuniyet duyuyoruz. Pek çok konuda çalışmalar somutlaşarak ve sağlamlaşarak ilerleyecektir. Önümüzdeki yol, bu yoldur. Bu yol da hepimiz için iyi bir yoldur. Yolumuzun açık olduğunu görüyoruz, buna inanıyoruz. Bütün arkadaşlara buradan bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz."