Ana içeriğe atla

Pompeo: ABD, mollalarla silah ticareti yapanlara yaptırım uygulamaya hazır

Pompeo: ABD, mollalarla silah ticareti yapanlara yaptırım uygulamaya hazır
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin İran rejimiyle silah ticaretine giren kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulamaya hazır olduğunu vurgulayarak gözdağı verdi.
posted onOctober 19, 2020
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti’nin, Birleşmiş Milletler’in (BM) kendisine yönelik silah ambargosunun kaldırıldığını duyurması üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD’nin İran rejimiyle iş yapan kişi ve kuruluşlara yönelik tavrın nasıl olacağıyla ilgili sert uyarılarda bulundu.

Yazılı bir açıklamayla ABD’nin tutumunun nasıl olacağını açıklayan Mike Pompeo, 19 Eylül'de attıkları adımla İran rejimine yönelik silah ambargosu da dahil tüm BM yaptırımlarını tekrar getirdiklerini vurguladı.

İran rejimine belirli konvansiyonel silahların ihracatı ya da rejimden silah alınmasının BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olacağını aktaran Pompeo, “ABD, İran'a yönelik konvansiyonel silah tedariği, satışı ya da transferine katkıda bulunan kişi ve kuruluşları yaptırıma çarptırmak için tüm ülke içi yetkilerini kullanmaya hazırdır. Ayrıca, bu silahlara ilişkin teknik eğitim, mali destek ve hizmet ya da herhangi bir şekilde yardım sağlayan kişi ve kurumlara da yaptırım uygulamaya hazırız. Orta Doğu'da barış ve istikrar isteyen ve terörle mücadeleyi destekleyen tüm taraflar İran ile tüm silah işlerinden kaçınmalıdır” uyarısında bulundu.

İran rejimine silah satışının bölgedeki tansiyonu artırdığını dile getiren Pompeo, İran rejiminin bu yolla terör gruplarının eline daha fazla silah vereceğini, İsrail ve diğer barışçıl ülkelerin güvenliğini tehlikeye attacağını kaydetti.

“İran rejiminin önünde iki seçenek var”

Pompeo, “Son 10 yıldır, ülkeler çeşitli BM önlemleri çerçevesinde İran'a silah satışından kaçındı. Şimdi bu yasaklara karşı gelen bir ülke, barış ve güvenliğin yerine çatışma ve gerginliği tırmandırmayı seçmiş demektir” dile belirtti.

İran rejiminin önünde şu anda iki seçenek olduğunu vurgulayan Pompeo, bu ülkenin ya BM yaptırımlarını ihlal ederek silah satın almayı sürdürmeyi ya da fonlarını İran halkı için kullanmayı seçebileceğini belirtti.

BM’nin İran rejimine yönelik yaptırımları

ABD’nin, BM'nin 2007'den bu yana İran rejimine uyguladığı ve nükleer anlaşma kapsamında bugün itibarıyla sona eren silah ambargosunu yenileme girişimleri Ağustos ayında BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilmemişti. Ancak ABD yönetimi, İran rejiminin nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini askıya almasını gerekçe göstererek, Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararı ile dün kaldırılan tüm yaptırımların tekrar uygulanmasına imkan tanıyan mekanizmayı (snapback) devreye koyduğunu açıklamıştı.

Washington, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin anlaşmadan çekilen bir ülkenin söz konusu mekanizmayı hayata geçiremeyeceğini açıklamasına rağmen İran rejimine yönelik tüm BM yaptırımlarını tek taraflı olarak 19 Eylül'de uygulamaya başlamıştı.

ABD yönetimi ondan sonra İran rejimine yönelik tek taraflı uyguladığı silah ambargosunu delen ülkelere yaptırım uygulayacağını duyurmuştu.

İran rejimi Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada ise rejimin 2015'te BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya arasında imzaladığı nükleer anlaşma uyarınca, 13 yıldır uygulanan uluslararası silah ambargosu ile bazı İran rejim yetkililerine yönelik getirilen uluslararası seyahat yasağının kaldırıldığı savunmuştu.