Ana içeriğe atla

Macron: Fransa, Doğu Akdeniz’de askeri varlığını artıracak

Macron: Fransa, Doğu Akdeniz’de askeri varlığını artıracak
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türk devletinin gayri hukuki bir şekilde Yunan adaları etrafında sismik araştırma yapması sonucu Yunanistan ile yaşadığı gerginlikle ilgili Ankara’ya gözdağı vererek Fransa’nın Doğu Akdeniz’de askeri varlığını artıracağı mesajını verdi.
posted onAugust 13, 2020
noyorum

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türk devletinin gayri hukuki bir şekilde Yunan adaları etrafında sismik araştırma yapması sonucu Yunanistan ile yaşadığı gerginlikle ilgili Ankara’ya gözdağı vererek Fransa’nın Doğu Akdeniz’de askeri varlığını artıracağı duyurdu.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Macron, "Türk devletinin sebep olduğu gerginlik" nedeniyle endişesini ifade etti. Açıklamada Macron’un, Yunanistan ve NATO partnerleriyle "barışçıl bir diyaloğa" olanak sağlaması amacıyla Türk develetine Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini durdurma çağrısında bulunduğu belirtildi.

Açıklamada Macron’un Mitsotakis ile telefon görüşmesinde, Fransa’nın bölgedeki durumu takip etmek ve "uluslararası hukukun uygulanması konusundaki kararlığını göstermek" amacıyla Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını artıracağını söylediği kaydedildi.

Açıklamada Fransa’nın bölgedeki askeri varlığını artırılmasının başta Yunanistan olmak üzere Fransa’nın Avrupa Birliği (AB) partnerleriyle gerçekleşeceği  ifade edildi.

Yunanistan ile Türk devleti arasında diyalog kurulması çağrısında bulunan Macron’un AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Almanya’nın iki ülke arasında arabuluculuk faaliyetleri yürütmesini olumlu karşıladığı aktarıldı.

Fransa Savunma Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yaparak Doğu Akdeniz’de Fransız askeri varlığını artırma amacıyla bölgeye iki Rafale savaş uçağıyla Lafayette sınıfı fırkateyn gönderileceğini belirtmişti.