Ana içeriğe atla

Paris-Ankara hattında gerginlik arttı: Fransa büyükelçisini geri çağırdı

Paris-Ankara hattında gerginlik arttı: Fransa büyükelçisini geri çağırdı
Fransa, Erdoğan’ın Macron hakkındaki sözlerinin ardından Ankara Büyükelçisi'ni istişarelerde bulunmak üzere Paris’e geri çağırdı.
posted onOctober 25, 2020
noyorum

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında sarf ettiği “Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var” sözleri ardından Fransa yönetimi ülkenin Ankara Büyükelçisi Hevre Magro’yu istişarelerde bulunmak üzere Paris’e geri çağırdı.

“Erdoğan’ın hakaretlerini kabul etmiyoruz”

Erdoğan’ın açıklamaları ardından Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Erdoğan’ın sözleri kabul edilebilir değil. Biz faydasız tartışmalara girmeyeceğimiz gibi Erdoğan’ın hakaretlerini de kabul etmiyoruz" denildi. Açıklamada ayrıca, "tehlikeli bir siyaset izlediği” ifade edilen Erdoğan'ın bu tutumundan vazgeçmesi gerektiği vurgulandı.

Fransa’da lise öğretmeni Samuel Paty Müslümanların Peygamberi Muhammed'in karikatürlerini sınıfında göstermesinin ardından 18 yaşındaki Müslüman Çeçen bir mülteci tarafından kafası kesilerek öldürüldü. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bunu bir "İslamcı terör saldırısı" olarak niteledi.

Bu vahşi cinayetin Emmanuel Macron’un 2 Ekim’de İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele için bir yasa tasarısının ana hatlarını çizip Parlamento'ya sunması ardından gelmesi dikkat çekmişti.

Söz konusu yasa tasarısı, 3 yaş ve üzeri tüm çocukların evde eğitim görmesini yasaklayıp yabancı eğitimli cami imamlarının Fransa’ya gelişini durdurmayı öngörüyordu. Emmanuel Macron, yasa tasarısıyla Fransa'da aydınlanma ile uyumlu bir İslam inşa etmek istediklerini ifade etmişti.

“İslamcı terör saldırısı”

Lise öğretmeni Samuel Paty’nin Müslüman bir Çeçen tarafından kafası kesilerek öldürülmesi ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 17 Ekim’de yaptığı açıklamada öğretmen Paty’nin İslamcı bir terör saldırısının kurbanı' olduğunu söylemişti. Lise öğretmeni Paty’nin ifade özgürlüğü hakkında öğrencilerine bilgi verdiğini dile getiren Macron, "Öğrencilerine ifade ve din özgürlüğü hakkında bilgi veriyordu. Korkakça bir saldırıydı" demişti.

Erdoğan: Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var

Macron’un bu açıklaması ardından Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı konuşmada, Avrupa'da artan İslam düşmanlığının endişe verici işaretleri ile karşı karşıya kalındığını savunmuş, Fransa’da başı kesilerek öldürülen lise öğretmeni Samuel Paty cinayetinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un radikal İslam'a karşı savaş açtığını iddia etmişti. Erdoğan konuşmasında, "Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir. Öncelikle bir akli noktada kontrol” gibi karalayıcı ifadeler kullanmıştı.

Türk devleti – Fransa gerginliği    

Türk devleti ile Fransa arasında yaşanan gerginlik, Türk devletinin Birleşmiş Milletlerin silah ambargosu uyguladığı Libya’ya, İhvanı Müslimin (Müslüman Kardeşler) ideolojisindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek amacıyla silah ve cihatçı çete göndermesi ile başlamıştı.

Bu gerginlik, Türk devletinin Doğu Akdeniz'de Yunanistan karasularında yasadışı doğal gaz arama çalışmalarına başlaması ile devam etmişti.

Fransa ile Türk devleti arasında Suriye ve Batı Kürdistan (Rojava) ile Dağlık Karabağ sorunu gibi çeşitli konularda da görüş ayrılıkları var.