Ana içeriğe atla

Yazar Selim Temo: Türk devleti, Kürtçe tez yazımını yasakladı

Yazar Selim Temo: Türk devleti, Kürtçe tez yazımını yasakladı
Kürt yazar Selim Temo, Türk devletinin Bakur’daki üniversitelerde bulunan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinde Kürtçe tez yazımını yasakladığını duyurdu.
posted onJuly 30, 2020
noyorum

Kürtler ve Kürdistan üzerine yaptığı akademik araştırma kitapları ve üzgün şiirleri ile tanınan Kürt şair ve yazar Selim Temo, Türk devletinin Kuzey Kürdistan’daki (Bakur) üniversitelerde bulunan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinde Kürtçe tez yazımını yasakladığını duyurdu.

Selim Temo, twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Kürt Dili ve Edebiyhatı bölümlerinde bütün derslerin dilinin de Türkçeleştirildiğini kaydetti.

Temo, söz konusu durumu fotoğraflarıyla paylaşarak, şu ifadelere yer verdi: “10 yıldır Kürtçeye yönelik bu densiz yaklaşımı deşifre ediyorum. İşte yeni densizlik: Üniversitelerdeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinde Kürt diliyle tez yazımı yasaklandı ve bütün derslerin dili Türkçe oldu. Yerli ve millî akademi böyle bir şey!”

Türk devleti, ‘Barış Süreci’nde TRT bünyesinde daha sonra ismi ‘TRT Kurdi’ şeklinde değiştirilen ‘TRT 6’ adında bir Kürtçe televizyon kanalı ve Bakur’daki bazı üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri Doğu Dilleri ve Edebiyatı bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerini açmış, Eğitim Bakanlığı ise Kürtçe sersini seçmeli dersler kategorisine almıştı.

Ancak ‘Barış Süreci’nin sonlandırılması ardından atılan bu adımlardan gün geçtikçe geri adım atılmıştı. Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ve Muş Üniversitesi gibi üniversitelerde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerindeki Kürt öğretim görevlileri ve akademisyenler görevlerinden alınmış, bu bölümlerden mezun olan öğrencilerin seçmeli ders olarak okutulan Kürtçe derler için öğretmen olarak atanması gerçekleştirilmemiş ve mezun olan öğrencilerin büyük çoğunluğu işsiz kalmıştı.

Kürtçe tez yazımının da yasaklanması, Türk devletinin ‘Barış Süreci’nde Kürtçe namına pratiğe geçirdiği bu küçük iyileşmelerden de yavaş yavaş geri adım atacağını gösteriyor.