Ana içeriğe atla

ABD’nin önleme yaptığı uçakta İsmail Kaani ve üst düzey Pasdanan yetkilileri vardı

ABD’nin önleme yaptığı uçakta İsmail Kaani ve üst düzey Pasdanan yetkilileri vardı
ABD’ye ait savaş uçaklarının önleme yaptığı İran rejimi Mahan Hava Yolları yolcu uçağında İran rejimi Pasdaranlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani ve 27 Pasdaran üst düzey yetkilisinin yanı sıra Kaani’nin aile fertleri ve İranlı iş insanları olduğu ve ABD’nin Kaani’den dolayı uçağa önleme yaptığı bildirildi.
posted onJuly 25, 2020
noyorum

ABD’ye ait savaş uçaklarının Suriye havasahasında önleme yaptığı İran İslam Cumhuriyeti’ne ait Mahan Hava Yolları yolcu uçağında İran rejimi Devrim Muhafızları (Pasdaran) Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani ve 27 Pasdaran üst düzey yetkilisinin yanı sıra Kaani’nin aile fertleri ve İranlı iş insanları olduğu ve ABD’nin Kaani’den dolayı uçağa önleme yaptığı bildirildi.

AVATODAY’in kendi kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Kani’nin İran rejiminin Ortadoğu’daki terörist faaliyetlerinin en etkin uygulayıcılarından olan Lübnan Hizbullahı Lideri Hasan Nasrallah ile görüşmek üzere Lübnan’a gittiği belirtildi.

Kaynaklar, ABD’ye ait F-35 savaş uçağının İran rejimine ait Mahan Havayolları 1102 seferli yolcu uçağının pilotuna uçağın Tahran’a geri dönmesini salık verdiğini ancak Mahan pilotunun geri adım atmaması nedeniyle ABD’li pilotların Mahan uçağındaki yolcuların can güvenliğini tehlikeye atmamak için uçağa herhangi bir zarar vermeden önlemeyi sonlandırdığı aktarıldı.

Mahan yolcu uçağında Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani ile birlikte Pasdaranların 27 askeri yetkilinin bulunduğunu aktaran kaynaklar, Kaani ile 27 Pasdar yetkilisinin uçağın Business bölümünde bulunduğunu, normal yolcuların bulunduğu bölümde de Kaani’nin aile fertleri ve bazı iş insanları bulunduğu bilgisini verdi.

Olaydan sonra Mahan uçağının Lübnan Refik Hariri Havalimanı’na iniş yaptığı bilgisini de aktaran kaynak, anacak Refik Hariri Havalimanı’nda kısa bir süre kaldıktan sonra uçağın Tahran’a geri döndüğünü belirtti.

İran rejimi: Uçağımız taciz edildi

İran rejimi, dün gece Tahran-Beyrut seferini yapan Mahan Hava Yollarına ait bir yolcu uçağının Suriye üzerindeyken iki ABD savaş uçağı tarafından taciz edildiği açıklamasında bulunmuştu. İran rejimi, ABD savaş uçaklarının tehlikeli bir şekilde yolcu uçağına yaklaşması üzerine pilotun aniden manevra yaptığı ve bu esnada bazı yolcuların yaralandığını öne sürmüştü.

CENTCOM: Önleme uluslararası standartlara uygundur

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) dün, konuya dair yaptığı açıklamada İran rejimine ait Mahan Havayolları'na ait yolcu uçağına Suriye semalarında önleme yapılmasının güvenlik amaçlı ve uluslararası standartlara uygun olduğunu açıklamıştı.

CENTCOM açıklamasında "Bir ABD F-15'i , Mahan Air'e ait bir yolcu uçağına, güvenli bir uzaklık olan 1000 metre ileriden standart bir görsel inceleme yapmıştır." ifadesine yer verilmişti.

Söz konusu incelemenin Tanf'taki karargahtaki DAİŞ ile mücadele güçlerinin güvenliği için yapıldığına işaret edilen açıklamada, "F-15'in pilotu hava aracının Mahan Air'e ait bir yolcu uçağı olduğunu tespit ettikten sonra, bu uçak ile arasına mesafe koymuştur. Bu profesyonel önleme, uluslararası standartlara göre yapılmıştır." değerlendirmesinde bulunulmuştu.

Uçak Refik Hariri Havalimanı’na iniş yaptı

Öte yandan, Uluslararası Refik Hariri Havalimanı Müdürü Fadi el-Hasan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yolcu uçağı yerel saatle 20.15'te Refik Hariri Havalimanı'na iniş yaptı. Yolculardan ciddi yaralananlar yok, bazılarında hafif çizikler söz konusu." dedi.

Hasan, Lübnan Kızılhaç Örgütünün de tedavi gerektirecek bir durum olmadığı için yolcuları hastaneye sevk etmediğini kaydetti.

Lübnan Hizbullahı'na yakın medya organlarında savaş uçaklarının, İran yolcu uçağını Suriye hava savunma sistemlerinin menziline girmeye zorladığı iddia edildi.

Beyrut'a zorunlu iniş yapan uçağın yolcularından biri, savaş uçaklarının çok yaklaşması üzerine pilotun hızlı inişe geçtiğini ve bunun uçakta büyük paniğe yol açtığını aktardı.

“Mahan uçaklarına binmeyin”

Siyasi analistler, İran rejiminin Mahan Hava Yolları’nı kendi terörist faaliyetleri ve hedefleri için kullandığını, İran rejiminin sivil insanları amaçları doğrultusunda feda etmekten çekinmeyeceğini belirterek İran ve Rojhelat halkından kendi can güvenlikleri için Mahan Havayolları uçaklarına binmemelerini istedi.